Специализирана прокуратура разследва висши длъжностни лица и магистрати за престъпно сдружение с цел търговия с влияние.

От държавното обвинение напомнят, че бизнесменът Пламен Бобоков е бил привлечен като обвиняем по образуваното досъдебно производство, като му е определена мярка за неотклонение "Гаранция" в размер на 1 млн. лв., която е бил длъжен да внесе до 14 юни включително. Тъй като обаче това не е било направено, той е задържан за 72 часа.

В хода на досъдебното производство е изготвена компютърно-техническа експертиза на иззети мобилни телефони и таблети, ползвани от обвиняемите по делото. Информацията, анализирана в хода на същата, надхвърля 200 GB. От съдържанието от изследвания мобилен телефонен апарат и мобилна компютърно-информационна система на Бобоков става ясно, че той е комуникирал с различни адресати, в това число лица с имунитет, висши държавни служители, както и с подсъдими и обвиняеми лица по дела на Специализирана прокуратурата, част от които се укриват в чужбина с цел избягване на наказателна отговорност.

Установена е и комуникация чрез различни мобилни приложения вероятно със секретаря по правни въпроси и антикорупция на президента Пламен Узунов, както и с действащ магистрат - Н.Н., кандидатствал през 2019 г. за административен ръководител на Окръжната прокуратура в Русе.

Спецпрокуратурата иска постоянен арест за Пламен Бобоков

Спецпрокуратурата иска постоянен арест за Пламен Бобоков

Бизнесменът отново беше задържан, след като плати гаранцията си, но след крайния срок

След извършен наказателно-правен анализ на заключението на експертизата и приложенията към нея, наблюдаващите прокурори са констатирали доказателства за извършено престъпление. В тази връзка след разрешение на съдия се извършват лични обиски на Пламен Узунов и Н.Н., както и претърсвания и изземвания. Изземват се веществени доказателства, относими към предмета на доказване, като след анализа им наблюдаващите прокурори ще преценят дали има достатъчно доказателства за ангажиране на наказателна отговорност на въпросните лица.

Специализирана прокуратура публикува част от комуникацията на обвиняемия Пламен Бобоков с Пламен Узунов и Н.Н., отнасяща се за два отделни случая:

Първият случай касае размяна на текстови съобщения между Пламен Бобоков и лице, обозначено като "Prezident-Pl. Uzunov". От комуникацията е видно, че на 27.12.2018 г. "Prezident-Pl. Uzunov" изпраща поредица от съобщения на обвиняемия със следното съдържание: "Има само проект на решението", "Първо ще го видиш ти", "Още не подписано". В отговор П.Б. пише: Разбрах". На същия ден в 16.20 ч. обвиняемият получава от "Prezident-Pl. Uzunov" и снимков файл на съдебно решение, придружено с уточняващ текст: "Това е ще е в оригинал".

На 03.01.2019 г. "Prezident-Pl. Uzunov" изпраща на Пламен Бобоков линк към съдебно решение на състав на Върховен административен съд от дата 02.01.2019 г. То е идентично с текста, изпратен от "Prezident-Pl. Uzunov" в 16.20 ч. още на 27.12.2018 г.

Вторият случай касае размяна на текстови съобщения между Пламен Бобоков и лице, обозначено като "Prok. Niki Nikolov". Комуникацията между двамата е проведена в края на ноември и началото декември 2019 г. и съвпада с процедура по избор на административен ръководител на Окръжна прокуратура - Русе. Видно от протокол на заседание на Прокурорска колегия на Висшия съдебен съвет, проведено на 04.12.2019 г., след явно гласуване за административен ръководител е назначен друг кандидат, участващ в процедурата.

Наблюдаващите прокурори ще преценят дали, в случая че има доказателства за търсене на дисциплинарна отговорност на магистрата, респективно ще сезират главния прокурор.

Специализирана прокуратура заявява, че ще продължи действията си по разследване и ангажиране на наказателна отговорност на лица, осъществяващи престъпления, независимо от тяхното служебно положение, социален статус и политическа принадлежност.

Пламен Узунов е секретар по правни въпроси и антикорупция на Президента на Република България. Преди три години името му и по-точно една негова снимка бе в основата на скандал, в който от ГЕРБ поискаха оставката му. Снимката е на Узунов, който е облечен като Хитлер. Узунова тогава заяви, че е от новогодишно парти и е карнавална.

В политиката Пламен Узунов влезе като вътрешен министър в служебното правителство с премиера Огнян Герджиков и стана известен тогава със сигнала в прокуратурата, който подаде вече отстранения главен секретар на МВР Георги Костов, че му е оказван натиск да напусне и е бил заплашван. Няма информация за развитие по сигнала.

Кариерата на Пламен Узунов преминава в полицията в Пловдив, като стига до директор на областната дирекция в града.

Снимка 484414

Източник: Специализирана прокуратура

Снимка 484415

Източник: Специализирана прокуратура

Снимка 484416

Източник: Специализирана прокуратура

Снимка 484417

Източник: Специализирана прокуратура