Бившият главен секретар на МВР Георги Костов разказа, че още миналата седмица са му казали да си подаде оставката. Той разказа и хронологията на събитията в телефонно интервю пред Нова ТВ.

По думите му е имало и кракът разговор със служебния премиер Огнян Герджиков, макар по-късно Герджиков да отрече той да е искал оставката на Костов.

Борисов заподозря, че с уволнението на Костов БСП се готви да купи изборите

Борисов заподозря, че с уволнението на Костов БСП се готви да купи изборите

Прогнозира, че ще бъдат сменени и шефове на полицейски управления

"Разговорът ни трая 50 секунди", каза бившият главен секретар на МВР.

Разказът му продължи така: "Миналата сряда - 15 февруари, в 9.00 ч. сутринта ме вика министърът и директно ми заявява, че трябва да подам оставка. Като категорична причина ми изтъква, че държавното ръководство няма доверие в мен. След като чу отказа ми, каза, че ще стартира процедура по отстраняването ми. И ще бъда дискредитиран. Срещу мен щели да бъдат подадени сигнали от бивши служители на МВР, а до момента нямаше такива. Веднага след това поведох в прокуратурата сигнал и описах точно и ясно заплахите".

Румен Радев уволни Георги Костов като главен секретар на МВР

Румен Радев уволни Георги Костов като главен секретар на МВР

Подписан е указът за освобождаването му

По думите на Костов няколко часа по-късно Герджиков му се обадил и заявил, че нямат политическо доверие в него и той лично очаквал оставката му.

"Най-смешното беше, че после министърът пред медии заяви, че има доверие в мен и ще продължим да работим заедно. Бях унизен. Това скалъпено обвинение се оказа същото, с което ме заплаши в сряда. Интересно ми е кои са тези хора, които са подали сигналите", каза още Костов.

Припомняме, че преди малко повече от седмица се появи информация, че вътрешният служебен министър Пламен Узунов е поискал Костов да напусне. Според слуховете тогава, мотив за искането на Узунов било, че Костов е човек на бившия вътрешен министър Бъчварова.

Часове по-късно Костов заяви: "Не съм подавал оставка и нямам намерение да подавам". 

Дори увери, че работи добре с политическото ръководство на МВР, няма проблем с комуникацията и не е имал в цялата си кариера подобен проблем.

Главсекът на МВР сезирал прокуратурата за политически натиск

Главсекът на МВР сезирал прокуратурата за политически натиск

Целта на уволнението му е дестабилизация на държавата