Главният секретар на МВР Георги Костов е сезирал прокуратурата за начина, по който е уволнен, съобщи БТА.

Припомняме, на днешното заседание на служебния кабинет "Герджиков", министрите от кабинета предложиха на президента да го освободи. Костов заяви, че смята да търси правата си в съда. По думите му, целта била дестабилизация на държавата.

Румен Радев уволни Георги Костов като главен секретар на МВР

Румен Радев уволни Георги Костов като главен секретар на МВР

Подписан е указът за освобождаването му

Костов заяви, че в разговор "на четири очи" служебният министър Пламен Узунов му казал, че има натиск от премиера за отстраняването му. А мотивът бил загубено доверие. Не съм запознат с намеренията за проверка на дейността ми, а за предложението да бъда освободен разбрах от медиите, каза още Костов.

Информация за отстраняване на Георги Костов от поста се появи още миналия четвъртък. Тогава той и Пламен Узунов заявиха, че не са в обтегнати отношения. Днес Костов призна, че ден преди това министърът все пак му е поискал оставката.
След този разговор Костов сезирал прокуратурата за това, че му е оказван политически натиск.

Служебният кабинет уволнява главсека на МВР
Обновена

Служебният кабинет уволнява главсека на МВР

Георги Костов упражнявал натиск върху служители

Слабости в работата ми не са констатирани, има забележки, коментира Георги Костов. Той обясни, че те били за административната реформа в МВР.

Натиск върху полицаи не съм оказвал, заяви Костов. Интерпретацията издава непознаване на закона за МВР, защото главният секретар няма отношение по освобождаването на професионални ръководители, поясни Костов и допълни, че миналата седмица е бил потърпевш от действия, които сега му се вменяват.

Интерпретираните факти по неправилен начин внасят дестабилизация в системата. Отстраняването ми не е самоцел, то е послание към всички в професионалното ръководство на МВР, коментира Георги Костов.