Правителството предлага да бъдат прекратени правомощията като главен секретар на МВР на главен комисар Георги Костов и да бъде освободен от длъжност.

Служебният кабинет предлага на президента Румен Радев да издаде указ за прекратяването на правомощията на главсека, съобщават от "Дондуков 1". 

Докато бъде назначен нов главен секретар, правомощията ще се изпълняват от заместника му.

Главсекът на МВР Георги Костов не мисли за оставка

Главсекът на МВР Георги Костов не мисли за оставка

Работя добре с политическото ръководство на МВР

Припомняме, че миналата седмица се появи информация, че Георги Костов е уволнен, но по-късно служебният вътрешен министър Пламен Узунов опроверга тези информации. Той обясни, че са в добри отношения с Костов. Самият Костов пък даде да се разбере, че не мисли за оставка.

След заседанието на кабинета МВР шефът Узунов обясни пред журналисти, цитиран от БНР, че са събрани доказателства, че през 2015-2016 г. Георги Костов е упражнявал натиск върху бивши и настоящи служители на МВР. Заради натиска те са отстранявани от работа не по установения ред, а доброволно са напускали или са премествани на по-ниски длъжности.  

Борисов заподозря, че с уволнението на Костов БСП се готви да купи изборите

Борисов заподозря, че с уволнението на Костов БСП се готви да купи изборите

Прогнозира, че ще бъдат сменени и шефове на полицейски управления

Пламен Узунов подчерта, че Костов е създал условия за нарушаване на политическия неутралитет. Той е накърнил интересите на МВР и обществото, с което е уронил престижа на МВР, уточни още Узунов. 

Узунов обясни още, че Костов е твърдял, че единствената причина, заради която ги отстранява, е политически натиск спрямо него. Той не е цитирал определена политическа сила. По думите на Пламен Узунов са събрани данни за 5 служители. Той предположи, че има и такива, за които все още не са събрани данни.

Главсекът на МВР сезирал прокуратурата за политически натиск

Главсекът на МВР сезирал прокуратурата за политически натиск

Целта на уволнението му е дестабилизация на държавата

Служебният министър предпочита редовно избрано правителство да номинира нов главен секретар. Узунов не отговори защо преди седмица е твърдял, че Костов няма да бъде сменян.

Запитан дали ще подменя и шефове на областни управления, той подчерта, че ще оценява дейността на всеки началник по три критерия. Те са постигнати резултати, лоялност към системата на МВР и професионален опит.

От своя страна Костов заяви пред националното радио, че научава от новините за уволнението си. Той смята да си търси правата по съдебен ред. Костов подчерта, че до момента не е професионално сезиран от никой от МВР за това, че има предложение да бъде сменен от поста.