ГЕРБ настояха с декларация за отстраняването на Пламен Узунов от поста му на съветник в президентството.

Депутатът Тома Биков апелира към депутатите от ДПС да вземат отношение, а тези от БСП също да ги подкрепят, защото в противен случай, се въвежда двоен стандарт.

Биков припомни, че на 8-ми юни са били разпространени снимки на президентския съветник Пламен Узунов, дегизиран като Хитлер, за които той няколко дни по-късно, е признал, че са автентични. Снимките са направени по време на новогодишно тържество през 2003 г.

Модернизацията на армията да става с грижа за хората, призова Румен Радев

Модернизацията на армията да става с грижа за хората, призова Румен Радев

Президентът защити своя съветник Пламен Узунов

Биков припомни и случая с отстранения заместник-министър на регионалното развитие Павел Тенев от три седмици по-рано, който се извини и подаде оставка. Той се бе снимал до восъчни фигури на нацистки войници през 2008 г. докато е бил на екскурзия.

Зам.-министър Павел Тенев подаде оставка

Зам.-министър Павел Тенев подаде оставка

Той обяви решението си на извънреден брифинг в Министерски съвет

Биков припомни, аргументите на БСП за поисканата оставка на Тенев, а именно, че с теми като национал-социализма и фашизма не могат да се правят шеги. Биков припомни и реакцията на президента Румен Радев, че всяка шега с нацисткия режим е недопустима. С казуса се ангажираха европейските социалисти и Алианса на либералите в ЕП.

Депутатът от ГЕРБ изтъкна, че Тенев е създал стандарт в това отношение - да не заемат политически позиции или в най-кратък да бъдат освободени. Той изтъкна, че БСП не е реагирало остро и веднага на тези снимки, но за сметка на това реакция е имало от страна на европейските социалисти. Биков заяви, че не се разбира, дали БСП призовават Румен Радев да отстрани Узунов. По думите му президентът е реагирал една седмица по-късно.

Пламен Узунов уверява, че няма лични мотиви за уволнение на главсека на МВР
Обновена

Пламен Узунов уверява, че няма лични мотиви за уволнение на главсека на МВР

На срещата в МВР е присъствал и премиерът Огнян Герджиков

Биков настоя, че това е двоен стандарт, тъй като Узунов и бившия заместник-министър на регионалното развитие Павел Тенев правят едно и също. По думите му така се налага мнението, че към приближените от БСП ще се проявява разбиране и се връща комунистическия принцип - всички сме равни, но някои сме по-равни.

Той настоя БСП да поиска оставката на Узунов и заяви, че в противен случай антифашизмът им би бил фалшив и не е била плод на автентичен граждански рефлекс, а активно мероприятие.

Биков настоя БСП да ги подкрепят в искането на ГЕРБ за отстраняването на Пламен Узунов от президентската институция. По думите му, ако това не стане, при следващия такъв случай оставка няма да има.

Биков настоя и членовете на Либералния алианс също да реагират. От партия "Воля" Пламен Христов се обърна към депутатите с призива: "Който каквито снимки има вкъщи, да ги покаже, да ги разгледат и да се приключи с подобни истории".