За комплексен подход при модернизацията на армията призова президентът Румен Радев пред журналисти във Варна, съобщиха от администрацията на президента.

"Модернизацията на армията не означава подмяна на едни оръжия с по-съвременни. Тя е комплекс от мероприятия, който включва и усъвършенстване на нормативната база. Много важно е това да става с грижа за хората, за повишаване на мотивацията им, на социалния престиж и с осигуряване на условия за пълноценна подготовка, която да гарантира безопасност и запазване на здравето и живота на военнослужещите и генериране на необходимите бойни способности", каза Радев.

Припомняме, предстои да бъдат развивани проектите за многоцелевите изтребители и за многофункционалните модулни патрулни кораби, които парламентът прие със свое решение през юни миналата година.

Президентът спомена, че участниците в заседанието на Консултативен съвет за национална сигурност са се обединили около мнението, че тези проекти трябва да се реализират, особено за корабите, с участието на българската отбранителна индустрия. "Това означава морската индустрия, концентрирана във Варна, да има своето по-нататъшно развитие", заяви държавният глава.

Президентът припомни отново, че нашите пилоти имат много малко часове нальот. По-късно през деня той ще посети вертолетната база "Чайка" край Варна. Румен Радев ще се срещне с двамата пилоти, ранени при падането на българския военен хеликоптер "Пантер" по време на учението "Черно море - 2017".

Вертолет "Пантер" на ВМС падна във водата по време на учение
Обновена

Вертолет "Пантер" на ВМС падна във водата по време на учение

Трима военни пострадаха

"Независимо какви ще бъдат причините за това произшествие, факт е, че нашите летци летят много пъти под минималните санитарни стандарти, установени в НАТО, и трябва да направим така, че да гарантираме на тези момчета да могат да изпълняват своята професия при добри условия за безопасност", посочи Румен Радев.

Радев припомни ясното разграничение на правомощията на всяка институция. Относно предложението държавният глава да определя избирателните райони при провеждане на мажоритарни избори, той каза, че "по Конституция президентската институция няма нито правомощията, нито капацитета да извърши такова райониране".

Попитан дали България прави необходимото в сферата на образованието, за да могат младите хора да се реализират, държавният глава посочи, че дисбалансите в регионалното развитие, множеството социални проблеми, проблемите в образованието, в здравеопазването, комплексно се отразява върху реализацията на младите хора и демографията като цяло.

В отговор на журналистически въпрос дали Пламен Узунов, секретар на президента по правни въпроси и антикорупция, трябва да подаде оставка, Румен Радев беше категоричен, че е абсурдно окарикатуряването на Хитлер да бъде приравнявано към флирта с нацизма.

"Мисля, че г-н Узунов много ясно изложи обстоятелствата по този случай. Спомняте си, че на 9-и май победата над нацизма и почетох милионите жертви на нацизма. А тези политици, които сега искат оставката му и то с манипулативни аргументи, тогава се направиха, че такава дата не съществува", допълни Румен Радев.

Президентът разговаря с кмета на Варна Иван Портних. В Радио Варна Радев се срещна с културни дейци от града. По-късно днес в Икономическия университет в морската ни столица държавният глава ще участва в инициативата на Европейската комисия "Граждански диалог".