Аз съм защитник на сухопътните войски, Радев - на авиацията, но и двете са важни и ще ги направим. Това заяви пред журналисти премиерът Бойко Борисов след първия Консултативен съвет за национална сигурност при президента Румен Радев.

Във връзка с модернизацията на въоръжените сили, Борисов прочел внимателно решението на служебното правителство. "Да не прозвучи като заяждане, но там пише, че решението е да се вземе решение да се вземе решение", коментира той. Премиерът изтъкна, че всички военни доктрини е доказано, че където не мине пехота, война спечелена няма.

Към КСНС да има и здравен борд искат от Българския лекарски съюз

Към КСНС да има и здравен борд искат от Българския лекарски съюз

Да съдейства по здравни въпроси, да разработва регламенти и процедури

"2024 г. е крайният срок, в който трябва да се постигне 2% от БВП", отсече Борисов.

"Нямаме никакъв спор с президента, че трябват нови самолети, нови танкове и всичко останало", подчерта Борисов. Всичките родове войски имали нужда от нова техника. "Аз не казвам да се поставят изтребителите на първо място, а да се поставят трите вида войски едновременно и да се отложи във времето на по-малки вноски, за по-дълго време, за да се вървят всички проекти", коментира той.

Борисов отчете добър тон от страна на всички по време на консултативния съвет. Мисля, че днес имаше конструктивен диалог, каза той.

"Аз съм присъствал на консултативни съвети, на които не можехме да се чуем", каза Борисов визирайки участието на Волен Сидеров, който напусна със скандал заседанието на КСНС. Днес по много въпроси е намерено решение, увери премиерът.

Радев настоява за план кога парите за отбрана стават 2% от БВП
Обновена

Радев настоява за план кога парите за отбрана стават 2% от БВП

Държавният глава изрази удовлетворението си от постигнатото на КСНС

"Що се касае за Стратегията за национална сигурност от 2011-та г. Цветанов, Нинова, Марешки, Сидеров, Карадайъ поеха ангажимент парламентът да я актуализира и да я приведе във вид, в който са съвременните изисквания", каза премиерът. От тогава доста неща се променили, включително на Балканите, каза той.

Нинова не чула решение на КСНС за вътрешните проблеми

Нинова не чула решение на КСНС за вътрешните проблеми

Нинова е скептична, че правителството ще направи нещо

Запитан кои закони трябва да се променят, така че да не бъде допускана намеса на чужди държави във вътрешната ни политика, Борисов изтъкна, че това е работа на парламента, тъй като те ще се занимават със Закона за вероизповеданията, с Изборния кодекс и с темата за уседналостта.

"Отбранителната ни индустрия работи и сега на пълен оборот", изтъкна Борисов в отговор на журналистически въпрос. Никога в последните 30 години тя не е била така ангажирана, с толкова много поръчки. Въпросът е в модернизацията на армията да използваме иновациите и разработките, които учените в БАН са направили по темата, смята той.

По време на заседанието Волен Сидеров попитал дали ще се разсекретява стенограмата от днес, стана ясно от думите на премира. Според него, ако се разсекретяват стенограмите, Консултативните съвети при президента губят смисъл.

Иначе, по-добре журналистите да са на заседанието, според Борисов. Радев обещал на Сидеров, че стенограмата от днешното заседание няма да се разсекретява.

"За КТБ той отговори, че ще я разсекрети. Въпросът е, че ако това стане практика, консултативните съвети трябва да се провеждат в присъствието на медиите", подчерта премиерът. По думите му, това била логиката на президента Росен Плевнелиев - че тогава се губи смисъла на класифицираната и конфиденциална информация, която изнасят службите.

Според Борисов, президентът Радев се радва на прекрасно отношение от всички присъстващи, сравнявайки съветите при предшественика му Плевнелиев, на когото участниците правели "номера".

Службите не са представяли документ с актуализирана информация колко служители на турското министерство на религията работят в България и затова парламентът ще приеме Закон за вероизповеданията, заяви премиерът Борисов.

Той е на мнение, че е правилно държавата да направи така, че да може да обучава религиозни дейци, както в Семинарията се обучават православни духовници. Борисов смята, че Парламентът има много работа в тази посока.