Освен въшни заплахи, имаме много сериозни вътрешни проблеми. Това обяви лидерът на БСП Корнелия Нинова пред журналисти след проведения Консултативен съвет по национална сигурност (КСНС) при президента. Според нея е неприемливо, че не е споменато и дума за тях.

Нинова поставила този проблем по време на консултативния съвет и получила уверение от президента Радев, че следващото заседание на КСНС ще бъде и по вътрешни въпроси.

Борисов отчита нуждата и от самолети, и от танкове
Обновена

Борисов отчита нуждата и от самолети, и от танкове

Отбранителната ни индустрия работи и сега на пълен оборот

Лидерът на опозицията също е на мнение, че Стратегията за национална сигурност от 2011 г. трябва да бъде актуализирана и политиците са се обединили около това днес. Нинова обаче има някои резерви. По думите й, в стратегията, освен външните заплахи, много детайлно са разработени и заплахите вътре в страната - контрабанда, влошаване на здравеопазване, неграмотност и влошаване в образователната система, битова престъпност и др. Нинова изтъкна, че министрите не споменали и дума по тези въпроси.

Нинова е скептична, че правителството ще направи нещо по въпроса за недокомплекта в МВР и в армията. "Абсолютно всички министри и директори на служби бяха единодушни по една тема - недокомплекта на състава им", подчерта тя и изтъкна необходимостта от човешки ресурс и от увеличаване на заплатите на работещите в МВР и МО.

Въпреки обещанията, че съставът на МВР и МО ще се увеличат, Нинова изтъкна, че Горанов й отговорил на въпрос, че до края на годината няма да има промяна в бюджета. Нямало да има актуализация за заплати, нито за увеличаване на състава на двете министерства.

Радев настоява за план кога парите за отбрана стават 2% от БВП
Обновена

Радев настоява за план кога парите за отбрана стават 2% от БВП

Държавният глава изрази удовлетворението си от постигнатото на КСНС

По отношение на тригодишната прогнозна рамка, финансовият министър казал, че процентът за отбрана и МВР от БВП не се променя. "Разбира се, ако БВП расте, ще растат и парите номинално, но това е бъдеще несигурно събитие", отсече червеният лидер.

Нинова каза още, че не е получила ясен отговор от Бойко Борисов дали ще изпълни решението на Народното събрание относно инвестиционните проекти за модернизация на армията или ще го промени.

По отношение на модернизацията са се чули различни мнения, но позицията на правителството е да предложи отлагане във времето на разсрочено плащане на проектите за модернизация, разказа лидерът на социалистите. Нинова добави, че е изненадана от промяната на позициите на ГЕРБ. "Ако си спомняте, в миналия парламент те настояваха бързо и спешно да станат тези проекти. С мнозинство на ГЕРБ те бяха приети", поясни Нинова.