Експертен борд по здравеопазване /ЕБЗ/ да бъде създаден към Консултативния съвет по национална сигурност, поискаха от БЛС и информираха за идеята си медиите.

В писмо до президента, изпратено на 26 май от Българския лекарски съюз изразяват безпокойство за съществуващото напрежение в здравната система, което в последните седмици излиза извън контрол.

Според медиците близо десет години след началото на здравната реформа, здравеопазването е все още небалансирано и несъобразено с действителните потребности на пациентите.

Именно тази фактическа обстановка налага своевременно разработване и утвърждаване на национален надпартиен консенсус за надграждане на съществуващата към момента несъвършена система на здравеопазване. Според съсловната организация здравето е част от националната сигурност на държавата.

В експертния борд по здравеопазване /ЕБЗ/ към Консултативния съвет по национална сигурност да участват членове на Български лекарски съюз, други медицински специалисти, широката общественост - медии и представители на пациентски организации.

Основна функция на този борд, според БЛС, ще е подкрепа и съдействие по здравни въпроси, разработване на регламенти и процедури, които ще подобрят състоянието на здравната система у нас.

Председателят на БЛС д-р Венцислав Грозев акцентира на потенциала, с който разполага съсловната организация, който може да помогне за "правилното и адекватно функциониране на здравната система у нас".

Според съсловната организация, създаването на подобен колективен помощен орган е абсолютно наложително, за да се внесе мир и спокойствието в системата на здравеопазване.

Заседава КСНС при Румен Радев

Заседава КСНС при Румен Радев

Тогава темата беше политическата обстановка

Припомняме, днес при президента на Консултативния съвет по национална сигурност заседават представители на парламентарно представените формации, директорите на спецслужбите, силовите министри и ръководството на армията. Темата на срещата е "Рискове и заплахи за националната сигурност на Република България и необходими мерки за нейното укрепване".