Мащабна акция на Специализираната прокуратура се провежда на територията на цялата страна.

Екипи на ДАНС и прокуратурата са влезли в сградата на Министерството на околната среда и водите в София.

По-рано днес стана ясно, че разследващи са влезли в дома на заместник-министъра на околната среда и водите Красимир Живков в Ботевград, съобщи Нова телевизия.

Акцията в министерството е свързана с операцията в Ботевград.

От спецпрокурата потвърдиха за извършваните в момента действия по разследване в Ботевград. Повече информация се очаква от говорителя на главния прокурор Сийка Милева следобед.

Най-вероятно разследването е срещу организирана престъпна група.

Според неофициална информация акцията е свързана с незаконния внос на отпадъци от Италия у нас, за който стана известно неотдавна, съобщи БНР.

New.bg припомня, че за отпадъците от Италия, предназначени за страната ни, се заговори в началото на декември, когато италианските власти заловиха незаконни 815 тона боклуци, предназначени за България. Незаконният товар беше открит във влак. Търговската стойност на боклука се изчислява на 130 хиляди евро.

Говорителят на главния прокурор Сийка Милева коментира, че действията на разследващите са във връзка с досъдебно производство на Специализираната прокуратура.

На въпрос за ново дело ли става дума или за разследването за водната криза в Перник, за което с обвинение е бившият екоминистър Нено Димов, Милева отговори, че на този етап не може да даде повече информация.

Припомняме, че Нено Димов беше арестуван на 9 януари след проведена операция на службите в Перник и в Министерството на околната среда и водите.

На следващия ден той подаде оставка като екоминистър. Той бе обвинен от Апелативния съд затова, че е довел Перник до водната криза.