Ходатайствах за назначаването на Николай Николов за прокурор. Това заяви бизнесменът Пламен Бобоков в ефира на bTV. Там става дума за ходатайство за един изключително достоен прокурор, но може да видите, че е неуспешно, защото друг човек е прокурор на тази позиция, заяви още Бобоков.

Аз съм ги дал (есемесите), защото няма от какво да се притеснявам. Не става въпрос за заслуга на специалните служби, разкри бизнесменът по повод на разпространените от прокуратурата доказателства, които включваха и есемеси от телефона на Бобоков за комуникация между него и секретаря на президента Пламен Узунов.

Според обвинението бизнесменът и президентският съветник са обсъждали решение на ВАС за танкера БАДР и отмяна на заповед за забрана за отплаване.

Бобоков на свобода срещу 1 млн. лева, реши спецсъдът

Бобоков на свобода срещу 1 млн. лева, реши спецсъдът

Прие, че гаранцията му вече е внесена

Бобоков заяви, че е публична тайна как се печелят важните постове в Русе - "прокурори, шефове на областната дирекция на МВР и други, се разпределят от координатора на ГЕРБ Пламен Нунев". "Той не го прави сам. Кой е зад него? Кой е шефът? Първият стълб на влияние в държавата", каза бизнесменът.

"Тези избори винаги са предопределени от два стълба на влияние, които определят кой къде и кога да отиде. Аз просто съм се възползвал от това, че имах близък приятел, който е близък до втория стълб и съм го помолил, ако може, да даде възможност на това момче. Нищо повече", заяви Бобоков.

Президенството: Всички въпроси към Спецпрокуратурата

Президенството: Всички въпроси към Спецпрокуратурата

Заради обиска и ареста на съветника на президента Пламен Узунов

"Обвинението към мен за търговия с влияние е абсурдно, това е висша форма на цинизъм, но това не ме изненадва. Търговията с влияние предполага наличието на такова влияние, аз нямам такова влияние. Аз мога да търгувам само с масла", каза бизнесменът. Бобоков е категоричен, че не е ходатайствал за назначаване на други хора на държавни постове и Николай Николов бил едно голямо изключение, защото му станало "мъчно за този достоен човек и се надява, че няма да му навреди на кариерата".

Що се отнася до решението на ВАС за либийския танкер БАДР и как се е озовало то в него преди обявяването му, Бобоков заяви, че това е изключително "грозен казус", заради който България скоро ще бъде обявена не само за "бандитска, но и за пиратска държава".

Бобоков коментира и обвинението към него и брат му за незаконен внос на отпадъци от Апенините: Под "италиански боклуци се има предвид битовите отпадъци, но това няма връзка с нас, има внос на суровина, за производство на акумулатори, която се нарича оловна скрап".

Атанас Бобоков: Аз съм индустриалец, не съм бандит

Атанас Бобоков: Аз съм индустриалец, не съм бандит

Бизнесменът подчерта, че акционерите били сериозни хора, а не "чичо от село"

"Това са скъпи материали. Струват 1500 евро на тон, това не е нещо, което хвърляш на улицата", категоричен е бизнесменът. Бизнесменът призна, че се познава с Васил Божков от 90-те и движат в един кръг. Пламен Бобоков призна, че се страхува за себе си, но заяви, че е крайно време някой да говори за случващото се в държавата.

Припомняме,че братята Бобокови бяха арестувани заедно с бившия заместник-министър на околната среда Красимир Живков заради аферата с "италианския боклук".

Според прокуратурата двамата са участвали в престъпна група, заедно с Живков, още двама бизнесмени и с бившият шеф на РИОСВ-Плевен Габриел Савов.

Те са заподозрени, че са депонирали опасни оловни отпадъци от фирмата "Монбат Рисайклинг" на няколко места из страната, знаейки, че няма как да ги обезвредят.

На 19 юни специализираната прокуратура поиска постоянен арест за Пламен Бобоков.

Ден преди това бизнесменът беше задържан, въпреки че според адвоката му си е платил гаранцията. По-късно през деня стана ясно обаче, че гаранцията е била платена след крайния срок.