И председателят на комисията по Комисията по конституционни и правни въпроси в 46-то НС Андрей Михайлов кани главния прокурор Иван Гешев да участва в обсъждане в комисията на дейността на прокуратурата и разследващите органи по прилагане на закона и във връзка с полицейското насилие.

Още днес, малко след конституирането на самата комисия, Андрей Михайлов е изпратил покана до главния прокурор на основание чл. 24 от Правилника за организация и дейността на Народното събрание.

Заседанието на комисията ще се проведе на 19 август, четвъртък.

Припомняме, тази сутрин от прокуратурата разпространиха позиция, че викането за изслушване на главния прокурор Иван Гешев във Временната комисия за разследване на факти и обстоятелства при използване на сълзотворен газ, употребата на сила и помощни средства от МВР противоречи на закона, правомощията, а и на Конституцията на Република България. 

Преди няколко дни самият Гешев заяви, че тези "покани" представляват пряка намеса в независимостта на съдебната власт.

Иван Гешев: Изслушването ми в НС нарушава принципа на разделение на властите

Иван Гешев: Изслушването ми в НС нарушава принципа на разделение на властите

Според Конституцията нито имам правото, нито задължението да контролирам конкретни дела

Вчера обаче Народното събрание гласува единодушно, че в срок до 20 август очаква доклад от главния прокурор за разследването на полицейското насилие.

Докладът трябва да обхване дейността на прокуратурата и разследващите органи по прилагането на закона във връзка със случаите на упражнено полицейско насилие и употреба на помощни средства от длъжностни лица срещу протестиращи граждани в периода 1 юли - 30 септември 2020 г. В доклада трябва да фигурира и какви действия са предприети за установяване на лицата, превишили правомощията си, имената на наблюдаващите прокурори и причините за забавяне на разследването.

Гешев да не се крие, призова Христо Иванов

Гешев да не се крие, призова Христо Иванов

Той трябва да поеме отговорност