Депутатът от "Има такъв народ" Любомир Каримански оглави Комисията по бюджет и финанси в Народното събрание. Заместник-председатели стават Румен Гечев от БСП, Кирил Ананиев от ГЕРБ, Георги Ганев от "Демократична България" и Петър Чобанов от ДПС.

Комисията по бюджет и финанси е една от най-важните комисии в парламента, тъй като тя разглежда бюджета на държавата. "Има такъв народ" и ГЕРБ ще имат по шестима членове в комисията. БСП ще има четирима, "Демократична България" и ДПС по трима, а "Изправи се БГ! Ние идваме!" един.

Сформирането на комисията има и ключово значение в момента при настояването за актуализация на бюджета за тази година. Служебното правителство вече внесе предложението си за това, а президентът Румен Радев свика и Консултативен съвет по национална сигурност с оглед очакванията за две приближаващи кризи - здравна и мигрантска. Синдикатите КНСБ и КТ "Подкрепа", както и работодателски организации също настояват народните представители спешно да се заемат с актуализацията на Бюджет 2021.

Сред парламентарно представените политически партии преобладава нагласата бюджетът да се актуализира, но с внесени поправки и допълнения в него. Единствено от ГЕРБ/СДС и ДПС до този момент са се изказали против актуализацията.

При всички положения актуализация е необходима. Ще бъдат отчетени предложенията на парламентарните групи, но и на работни групи между НС и МФ. Няколко основни направления ще бъдат обсъждани, заяви Каримански, без обаче да уточнява кои са тези направления. Във всеки случай очакванията му са да има промени между първо и второ четене.

Първото извънредно заседание на Комисията по бюджет и финанси ще бъде още днес. На него ще се приемат вътрешните правила за работата на комисията, за да може да започне работа.

ДПС: Няма нужда от спешна актуализация на бюджета

ДПС: Няма нужда от спешна актуализация на бюджета

Служебно правителство няма мандат да иска промяна в основен закон на държавата

Народното събрание днес, на четвъртата седмица от работата си, се зае с конституирането си и сформирането на постоянните комисии, нужни за реалната му законодателна дейност.

В началото на заседанието председателят на ИБГНИ Мая Манолова се отказа от председателски и заместник-председателски места в парламентарни комисии. По думите ѝ най-малката парламентарна група не иска парцелиране на места, защото е достатъчно активна. В комисията по бюджет и финанси Мая Манолова предложи за член само Мария Капон.

Депутатите не могат още да се разберат за комисиите, в които ще заседават

Депутатите не могат още да се разберат за комисиите, в които ще заседават

Близо месец след изборите, НС още не може да реши

Другите парламентарни комисии

Андрей Михайлов от ИТН оглави Комисията по конституционни и правни въпроси. Заместник-председатели на правна комисия стават Анна Александрова от ГЕРБ, Крум Зарков от БСП, Надежда Иванова от "Демократична България" и Хамид Хамид.

Председател на комисията по енергетика ще бъде Иван Хиновски от ИТН, а заместник-председатели са Делян Добрев от ГЕРБ, Атанас Костадинов от БСП, Мартин Димитров от ДБ, от Рамадан Аталай от ДПС.

Начело на Комисията по външна политика застава Димитър Гърдев от ИТН.

Комисия по земеделието, храните и горите поема Пламен Абровски от ИТН.

Комисия по здравеопазването поема Силви Кирилов от ИТН, а Даниела Дариткова и Александър Симидчиев - зам.-председатели.

Комисия за контрол над службите за сигурност, прилагането и използването на специалните разузнавателни средства и достъпа до данните по Закона за електронните съобщения ще се председателства на ротационен принцип. Председатели ще бъдат Светлин Стоянов от ИТН, Христо Терзийски от ГЕРБ, Филип Попов от БСП, Иван Димитров от "Демократична България".

Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред оглавява проф. Николай Радулов от "Има такъв народ", Христо Терзийски за заместник-председател и за член на комисията Николай Хаджигенов от ИБГНИ.

Председател на Комисията по европейските въпроси ще е заместник-председателят на ГЕРБ Томислав Дончев. На Комисията по транспорт и съобщения начело застава депутатът от ГЕРБ Росен Желязков и Георги Свиленски - заместник-председател.

Комисия по правата на човека, вероизповеданията и жалбите на гражданите поема Радомир Чолаков от ГЕРБ.

Комисия по културата и медиите оглавява Тома Биков от ГЕРБ, а заместник-председатели Александър Симов от БСП и Филип Станев от ИТН.

На Комисията по отбрана начело застава Атанас Зафиров от БСП и за заместник-председател Младен Маринов. Комисията по труда, социалната и демографската политика поема депутатът от БСП Георги Гьоков. Комисията по образованието и науката оглавява Ирена Анастасова от БСП, а заместник-председатели ще бъдат Красимир Вълчев от ГЕРБ и Пламен Николов от ИТН. Комисия по въпросите на децата, младежта и спорта поема Иван Ченчев от БСП и депутатът от ГЕРБ Красен Кралев за заместник-председател.

Комисия по околната среда и водите оглавява Борислав Сандов от "Демократична България", а Манол Генов и Николай Нанков заместник-председатели. Комисията по дигитализация, електронно управление и информационни технологии поема Ивайло Мирчев от "Демократична България".

Комисия по политиките на българите извън страната депутатът от "Демократична България" Антоанета Цонева.

Комисия за прякото участие на гражданите и взаимодействието с гражданското общество поема Цецка Бачкова от "Демократична България"

Комисията по икономическа политика и туризъм поема Йордан Цонев от ДПС, а на Комисията по регионално развитие - Халил Летифов.

Председателят на НС ще си избира главен секретар, 46-ят парламент ще има 21 комисии

Председателят на НС ще си избира главен секретар, 46-ят парламент ще има 21 комисии

Постоянните комисии да провеждат заседания от вторник до петък