Синдикатите КНСБ и КТ "Подкрепа" се обръщат с апел към всички парламентарно представени политически партии да разгледат актуализацията на бюджета за годината, подготвен от служебното правителството.

"Още през месец април тази година двата национално представителни синдиката публикувахме съвместно детайлно обосновано становище по пера, с което настояхме да бъде извършена актуализация на държавния бюджет", пишат от КНСБ и КТ "Подкрепа", като посочват, че през последните месеци последователно са защитавали тази позиция.

"Намираме за недопустимо вече втори мандат българските депутати да се занимават с всичко друго, но не и с ключовия за страната закон - този за държавния бюджет. Втори мандат дейността на парламента обслужва партийния ПР на отделните парламентарни групи, но не и социалната и икономическа стабилност, гарантиране на трудовите възнаграждения на българските работници, укрепването на разклатената здравна система, която е заплашена от колапс!"

Янев против говоренето с метафори за актуализацията на бюджета

Янев против говоренето с метафори за актуализацията на бюджета

Неуместно било намесването на името на Иво Прокопиев

Страната се намира в безпрецедентната ситуация: политическа, икономическа и здравна кризи едновременно, а нито една от тях все още не е решена. Още в 44-тото, после и 45-тото НС през пролетта на 2021 г. КНСБ вече е алармирало за опасностите, които се очертават, ако не се направи подобна актуализация.

В крайна сметка, макар и не веднага, тази актуализация вече е факт и бе изготвена от изпълнителната власт в лицето на служебното правителство. Проектът за ЗИД на ЗДБРБ за 2021 г. бе обсъден в рамките на НСТС и беше единодушно подкрепен от всички социални партньори, което е показателно за неговата неотложност и спешност.

Държава, синдикати и бизнес съгласни за актуализацията на държавните харчове

Държава, синдикати и бизнес съгласни за актуализацията на държавните харчове

По-съществени различия е имало единствено по отношение на бюджета на НЗОК

Сред основните искания на синдикатите бяха:

  • Удължаване на всички мерки за подкрепа на бизнеса и домакинствата, вкл. мярката 60/40 с допълнително финансиране;
  • Допълнителни средства за продължаване на мярката за подкрепа с 1000 лв. на медицинския персонал на първа линия;
  • Подкрепа за преизчисляването на пенсиите чрез увеличение на коефициента за всяка година осигурителен стаж.

"Считаме, че България е все още далеч от пълно възстановяване от кризата, особено в условията на прогнози за настъпваща четвърта вълна на коронавирусната инфекция и е недопустимо народните представители да абдикират пред отговорностите си за живота на българските граждани в следващите няколко месеца", заявяват от синдикатите и посочват, че е необходимо час по-скоро Народното събрание да одобри предложената актуализация на Бюджет 2021, за да се осигурят необходимите средства до края на годината по трите основни пера - социални разходи, подкрепа за бизнеса и домакинствата и здравеопазване.

Кирил Петков удивен от приказките на КСНС на фона на задаващите се кризи

Кирил Петков удивен от приказките на КСНС на фона на задаващите се кризи

Той е предал канадския си паспорт заедно със заявлението за отказ от гражданство

Общата стойност от допълнителните разходи, която е насочена към тези три основни за нас пера, е 1,34 млрд. лв. (75% от всички допълнителни разходи), а трябва спешно да се добавят пари и за неизплатеното строителство в АМ "Черно море".

Припомняме, с подобен призив към депутатите се обърнаха и от Асоциацията на индустриалния капитал в България, а само преди ден това бе и тема на свикания от държавния глава Румен Радев Консултативен съвет по национална сигурност.

Партиите обаче излязоха с почти единодушна позиция на недоволство, че държавният глава настоява върху тема, която е в прерогативите на депутати и Народното събрание. Такава критика изказа и председателят на парламента Ива Митева, макар и да призна, че има известно забавяне на сформирането на постоянните комисии. Четири седмици след старта на 46-то Народно събрание все още то не се е конституирало и са избрани само няколко временни комисии.

Ива Митева критикува президента: Мястото за обсъждане на бюджета е НС

Ива Митева критикува президента: Мястото за обсъждане на бюджета е НС

Очаква в сряда да бъдат сформирани комисиите вече