Не намирам за уместно намесването на лица и чужди интереси в актуализацията на бюджета. Това заяви служебният премиер Стефан Янев по време на посещение в Габрово по повод думите на лидера на ДПС Мустафа Карадайъ за "дългата ръка" на Иво Прокопиев, съобщават от "24 часа".

Той бе категоричен, че не може да говори с подобни метафори и алегории кой зад кого стои.

Министър-председателят посочи, че логиката на актуализацията на бюджета е обсъдена с Министерския съвет и се основава на необходимостта от социални плащания, плащания за медицинския персонал и подпомагане на бизнеса.

ДПС съзря новата джипка в предложената актуализация на бюджета

ДПС съзря новата джипка в предложената актуализация на бюджета

Карадайъ също така не спести и критики към президента Радев

След вчерашния КСНС с президента премиерът е разбрал, че политическите партии са наясно със своята отговорност.

Той заяви, че служебното правителство е подготвило проект и го е внесло в парламента, а депутатите трябва да решат доколко той е адекватен и дали да го променят, ако не отговаря на тяхната визия.

Ако не се приеме, от септември нататък няма да има пари от тези пера, предупреди Янев.

Той подчерта, че се изисква мобилизация на допълнителни сили и това вече се прави заради засиления мигрантски натиск по границите ни. Според него партиите осъзнават необходимостта от концентрирането на усилията, съпричастни са към проблема и си дават сметка, че е необходим допълнителен бюджет за службите, отговарящи за охраната по границите.

Румен Радев недоволен, че НС и партиите продължават да се бавят с актуализацията

Румен Радев недоволен, че НС и партиите продължават да се бавят с актуализацията

Две кризи ще доминират през есента у нас - здравна и мигрантска

Янев съобщи и че вече се подготвя план за евакуацията на 11-те българи в Афганистан. Той поясни, че евакуирането на сънародниците ни ще стане заедно с други граждани на държави от ЕС.

Край граничното село Габрово премиерът се срещна с български и македонски пожарникари, които участваха в гасенето на пожарите от двете страни на границата, представители на армията, горски служители и доброволци и им благодари за усилията по овладяване на огъня.

По-рано днес премиерът посети и Античния град "Хераклея Синтика" в местността "Рупите" и разгледа Централния площад и разкопките на Акропола. Янев изтъкна, че основен приоритет трябва да бъде съхраняването на огромното културно-историческо наследство, което притежаваме.