Движението за права и свободи отхвърля предложението на служебния кабинет за актуализация на държавния бюджет. Това заяви пред журналисти председателят на ДПС Мустафа Карадайъ, който напусна по-рано Консултативния съвет по национална сигурност явно недоволен от това, че не се обсъждат конкретните теми, а акцент е актуализацията на бюджета.

Именно актуализацията на държавните харчове е била основна тема на КСНС, стана ясно от думите на лидера на ДПС. "На там вървят нещата" - така Карадайъ отговори на въпрос вместо здравната и мигрантската криза, актуализацията на бюджета ли се е обсъждала на КСНС.

"За пенсиите в сегашния бюджет има пари до края на годината. Но зад това нещо има едни милиард и 200 милиона за извънредни и непредвидени разходи. Тоест празен чек по модела на ГЕРБ."

"Моделът на ГЕРБ е джипката и празен чек за раздаване от джипката. Явно в момента има нова джипка", изрази опасения Карадайъ. Попитан кой кара въпросната джипка, той отсече - "Там е дългата тъка на една организирана олигархично-медийна НПО група, начело с Иво Прокопиев."

Карадайъ също така не спести и критики към президента Радев. "КСНС трябва да се провежда на всеки три месеца. Похвално е, че след година и половина пандемия има извънредно заседание, обръщам внимание - извънредно, във връзка с COVID-19. А по същество се разглежда евентуална актуализация на предложен проектобюджет от служебен кабинет в Народно събрание", иронично каза той.

Всички партии уважиха КСНС

Всички партии уважиха КСНС

Ще са необходими финансови мерки за COVID кризата

Припомняме, както обявиха от президентството темата на Консултативния съвет по национална сигурност ще е "Необходими финансови мерки за преодоляване на потенциална здравна и социално-икономическа криза от пандемията от COVID-19. Мерки за противодействие на засиления миграционен натиск през границата на Република България с Република Турция".