Президентът Румен Радев свиква на 16 август заседание на Консултативния съвет за национална сигурност.

Темата ще е "Необходими финансови мерки за преодоляване на потенциална здравна и социално-икономическа криза от пандемията от COVID-19. Мерки за противодействие на засиления миграционен натиск през границата на Република България с Република Турция".

Свикването на КСНС в момент, когато се очаква и това Народно събрание да се разпусне, заради невъзможност да излъчи правителство, идва на фона на настояването депутатите да разгледат и приемат актуализацията на бюджета за тази година, предложена от служебното правителство.

Кацаров: Пари за подпомагане на затворени бизнеси сега няма

Кацаров: Пари за подпомагане на затворени бизнеси сега няма

Ако не се приеме актуализация на бюджета

Припомняме, миналата седмица президентът проведе среща с представители на служебното правителство именно за подготовката на страната ни за поредна вълна на епидемията. На тази среща основното настояване бе да се актуализира бюджета, за да може да се осигурят финансови средства за болниците за лекарства за лечение на коронавирус и парите за медиците. Включително от актуализацията на бюджета зависят и мерките, които ще се изпълняват като подкрепа за бизнеса при ограничения заради разпространението на вируса.

До 16 август очакванията на експертите са всъщност страната да е влязла в оранжевата зона по разпространение на вируса, когато ще бъдат наложени според скалата и съответните мерки.

Асен Василев: Без актуализация наследникът ми ще е в тежка ситуация

Асен Василев: Без актуализация наследникът ми ще е в тежка ситуация

Служебният кабинет и Радев призоваха НС за спешни действия

Втората тема - за нарастващата мигрантска вълна, беше на обсъждане в парламента, когато по искане на ГЕРБ вътрешният министър в служебното правителство Бойко Рашков отчете засилване на натиска