Служебните министри, премиерът Стефан Янев и държавният глава Румен Радев призоваха Народното събрание в спешен порядък да разгледа предложената актуализация на бюджета и да вземе решение. По време на срещата при държавния глава бяха обсъдени мерки за реакция в ситуация на кръстосване на кризи - здравната криза с настъпването на нова вълна, пожароопасния месец и увеличения мигарнтски натиск. По време на самата среща здравният министър Стойчо Кацаров също отправи призив за разглеждане на бюджета, за да може да се актуализира и бюджета на Националната здравноосигурителна каса. 

След срещата при президента премиерът Стефан Янев даде кратко изявление, в което отбеляза акцента - спешно актуализиране на бюджета. Всички министри се обединиха, че до момента разполагането на бюджета е до голяма степен изчерпано и призивът е към парламентарно представените партии да намерят воля до края на месеца да гласуват промени в държавния бюджет и предложените промени за бюджета на НЗОК и НОИ, призова Янев. По думите му, това ще даде възможност социалните системи да се подготвят и да осигурят българските граждани при следваща вълна.

Кацаров зове за актуализация на бюджета, за да има пари за лекарства

Кацаров зове за актуализация на бюджета, за да има пари за лекарства

До десет дни влизаме в оранжевата зона

Финансовият министър Асен Василев добави от своя страна, че последните два месеца са били динамични, но икономиката и бизнесите работят. С Министерство на здравеопазването са съгласувани плановете и финансовите помощи трябва да бъдат преведени спрямо степента на епидемиологичната обстановка. Той добави, че във всички здравни заповеди пише, че "ако един бизнес редовно си тества работниците и са ваксинирани, той може да продължи да работи и няма да бъде затварян, което е от важност за икономическата ситуация в страната и дава шанс независимо от епидемията, икономиката да продължи да работи".

Бюджетът за тази година бе разчетен, така че мерките за подкрепа на заетост изтичаха май месец, социалните - края на март, здравните - септември. Те са удължени чрез преструктуриране на разходни пера и има достатъчни средства до края на август. Независимо колко повече приходи има в бюджета, те не могат да се харчат без санкция на парламента. В актуализацията на бюджета са заложени 1.6 млрд.лв. допълнително приходи от данъци и осигуровки. От тях 1.1 млрд. лв. вече са събрани, магистрала "Хемус" не влиза.

Приходната част нямаме притеснения, че дори при тежка ковид вълна, тя ще може да бъде изпълнена. С приходите може да се финансират всички здравни мерки - 335 млн.лв.. допълнителни разходи, 430 млн.лв. допълнителна подкрепа за бизнеса и авиацията, 575 млн.лв. за пълно финансиране на всички програми и актуализация на пенсиите от 1 октомври, пари за провеждането на нови избори и други - фонд за бедствия и аварии да бъде възстановен с 35 млн.лв. до края на годината за есента и зимата. Всичко това се случва без да се взема допълнителен дълг и да се увеличава дефицитът, в рамките на дългова програма по предишния бюджет.

Ръстът на постъпленията от ДДС изстреля бюджетните приходи в небесата

Ръстът на постъпленията от ДДС изстреля бюджетните приходи в небесата

Големият риск са нарастващите дефицити на осигурителните фондове и на общините

Това е един много балансиран бюджет и актуализация, която подсигурява подготовката на системата и всички планове, така че да не трябва да се търсят разходи от пера, от които няма как да се вземат", поясни Асен Василев. Той е категоричен, че голяма част от възможностите за преструктуриране са вече изчерпани. Народното събрание да прецени дали планът и неговото финансово обезпечение трябва да се случат по този или друг начин, каза Василев и отправи молба към НС това да стане бързо, защото при едно забавяне с месец-два следващият финансов министър ще бъде поставен в много трудна ситуация.

Ние заварихме трудна ситуация, но рано в годината, разходите за преструктуриране са намалели, и въпреки приходите няма да можем да харчим в подкрепа на бизнеса, поясни Василев. По думите му, трябва да се разгледа актуализацията, ако има желание за корекция - да се направи - и то в спешен порядък до края на месеца, за да продължи работата на икономиката, да работи здравеопазването и социалното подпомагане до края на годината.

Държава, синдикати и бизнес съгласни за актуализацията на държавните харчове

Държава, синдикати и бизнес съгласни за актуализацията на държавните харчове

По-съществени различия е имало единствено по отношение на бюджета на НЗОК

Безработица най-ниска - 5.04%

Социалният министър също Гълъб Донев призова за актуализация на бюджета до края на август час по-скоро от Народното събрание, защото трудно биха се намерили средства за релокации по мерките и помощта за бизнеса. Ако няма актуализация - 50-те лв. за пенсионерите трябва да търсят евентуално резерви в бюджета, 104 млн.лв. от други разходи. 60/40 мярката ще продължи да се изпълнява до края на годината, конкретно по въпроса за необходимо преодоляване на последствията от коронавирус. В средата на активния летен сезон няма противоепидемични мерки.

В началото на август има 165 557 регистрирани безработни, това е 5.04% безработицата - най-ниските показатели, регистрирани до момента, откакто Агенция по заетостта води статистика за безработните места. По отношение на бизнес климата в сектора на услугите се запазват същите нива от предходния месец, в промишлеността има регистрирано понижение - заради несигурната икономическа среда и недостига на квалифицирана работна ръка.

Има възможност да се стартират мерки при настъпване на трета вълна на пандемията. Запазване на работните места може да стане чрез пренасочване на неизползван ресурс по програма "Управление на човешките ресурси" до 2021 г. и програма за развитие на човешките ресурси след 2020-2021 г. Мярката 60/40 продължава и е за фирмите с неплатени приходи, ограничен брой на клиенти, затруднени клиенти, туризъм. Около 60 млн.лв. месечно трябва да има, за да продължи мярката. 58 000 служители са подпомогнати по мярката "Запази ме", изплатени са 71.5 млн.лв. Стартирани са 28 регионални програми за заетост, насочени към младите хора.

Министърът на туризма Стела Балтова посочи ситуацията в туризма. Туризмът през последните два месеца възвръща своята жизнеспособност. Едно място за карантинирани има на северното и едно на южното черноморие, посочи Балтова. Тя също поиска преглеждане на бюджета, тъй като е предложена система за ваксиниране чрез ваучери и карти, тъй като в този сектор има интензивна комуникация. Предстои да се сложи етикет за цялостно ваксиниране на персонала на туроператорски фирми, обяви още министърът на туризма.

Тя е доволна от програмата за почивка на учениците и учителите - "Отново заедно", като по думите й 20 000 са успели да почиват, в програмата са използвани екскурзоводи, които са били месеци без работа. В заключение тя обяви, че са договорени безплатни антигенни тестове, с които се осъществяват пътувания между ЕС и Швейцария, което ще даде възможност за движение на хората в рамките на ЕС. Проф. Балтова също призова за актуализация на бюджета, за да се подготви есенно-зимния сезон.

Президентът Румен Радев приветства виждането на кабинета Янев за гъвкавост на плана, за да се осигури отвореност на бизнеса и всички важни системи в държавата. Затова е важно да има подготвена здравна система. Радев препоръча на депутатите действия в спешен порядък за актуализиране на бюджета - с корекции или без.

Янев: Наш дълг е да внесем актуализация на бюджета
Обновена

Янев: Наш дълг е да внесем актуализация на бюджета

Премиерът се надява депутатите да разберат неотложността