При следваща вълна на коронавирусна инфекция се предвиждат мерки по области и според цветова гама. Степените на заразяване на населението в четири зони - зелена, оранжева, червена и тъмно червена, в която се попада в зависимост от броя на заразените лица на база 14-дневната заболеваемост на 100 000 души, процента на пробите и броя на заетите болнични легла.

В момента страната ни се намира в зелената зона.

Министерство на здравеопазването представи Национален план за борба с коронавируса при следваща вълна. Той бе представен от екипа на ведомството и министъра на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров.

Планът ще бъде предложен за одобрение на новото правителство, като парите, които са необходими да бъде изпълнен, са над половин милиард лева от Държавния бюджет. Целта на плана на МЗ е да се организира процесът по лекуване, приемане в болница на пациенти, организация на Спешната помощ, зареждане с лекарства и предприемане на мерки според заболеваемостта от коронавирус на национално ниво.

И южноафриканският щам е засечен у нас

И южноафриканският щам е засечен у нас

Това установи Националният център по заразни и паразитни болести

Според Националния план на МЗ заболяваемостта ще се разделя на четири зони - оранжева, зелена, червена и тъмно червена.

"Такъв план трябваше да има още миналата година - ако не март, юни-юли месец, с него вероятно броят на жертвите би бил много по-малък, от този който регистрирахме", изрази мнение Стойчо Кацаров. Той е категоричен, следваща вълна на коронавирус ще има, според експерти, но не може да се предвиди дали ще е лятото, или есента, тъй като в момента върлува в някои европейски страни. Ако процесът на ваксинация не бъде завършен до края на лятото вълна ще има.

Кацаров е категоричен обаче, че само "шарлатанин може да предвиди кога ще е следващата вълна".

Стойчо Кацаров: Епидемията не е под контрол, не сме застраховани от нова вълна

Стойчо Кацаров: Епидемията не е под контрол, не сме застраховани от нова вълна

Целта на Обществения съвет е да се върне нормалният начин на живот

Планът се основава на няколко принципа - анализ и оценка на рисковете, епидемиология, оценка на налични ресурси на здравната система. Подробно са развити механизмите и начините за подобряване на шансовете, за да се намалят смъртните случаи и затваряне на икономиката и възможности на здравната система да реагира във всяка ситуация и да няма обикалящи по болниците, които да не бъдат приети в лечебни заведения, поясни Кацаров. Сметката показва, че при най-лошия сценарий идва вълна по подобие на тази от края на миналата и пролетта на тази година, уточни служебният здравен министър.

Планът се основава на степента на заболяване на населението - 4 групи, те са в зависимост от броя на заразените на 14-дневна заболеваемост на 100 000 и броя на заетите болнични легла. Тъмночервената зона предвижда отново почти пълен локдаун, при който остават да работят хранителни магазини, аптеки, банки и магазини за стоки от първа необходимост. На базата на заболеваемостта са разработени и плановете за работа на Спешната помощ, лекарства, болничната помощ. Има и единен протокол за поведение при ковид, качен на страницата на МЗ. Предвидени са и инвестиции в лечебните заведения.

Кацаров подготвя план за следваща COVID вълна

Кацаров подготвя план за следваща COVID вълна

Инвестиции, мерки и здравна система

Планът на МЗ ще бъде изпратен на всички министерства, МС, както и президента с оглед да съобразят действията и плановете си във връзка с ограничаване на действията им и да развият свои планове за подпомагане на съответните бизнеси и икономики.

Зам.-министърът д-р Александър Златанов поясни, че се предвижда да се следят данните и в световен мащаб, вътре в страната, рискът от пренос на нови щамове и промяната на обстановката в страната. Основа част в плана на МЗ е граничният здравен контрол - така че да е ефективен, с ясна цел намаляване риска и по този начин да се създадат условия за контрол на пандемията в страната. Златанов поясни, че процедурите на летище "София" вече са подобрени - зелени коридори, автоматизиране на процеса, проследяване на заразени и правене на тестове. Контрол се предвижда на Калотина, Капитан Андреево, Кулата.

Планът на МЗ предвижда и първи стъпки в диагностиката на пациентите - методика за изследване на пациентите, така че да бъдат насочени за лечение навреме, а не да се лутат между болниците, както при предходната вълна.

Властта взима мерки срещу очакваната през есента нова коронавирус вълна

Властта взима мерки срещу очакваната през есента нова коронавирус вълна

Работна среща с туристическия сектор

Зони според заболяваемостта от коронавирус

Зоните са разделени на база - под 100 на 100 000 за зелена зона, от 100 000 - 200 000 оранжева, червената зона - от 200 000 - 500 000 и над 500 000 е тъмно червената зона, това съответства на броя на заетите легла от пациенти с коронавирус, когато са заети, първа зона - до 2000 заети легла, втора зона - от 2000 до 6000 легла, от 6 000 - 9000 червена зона, над 9000 заети - тъмночервената зона. Който и от критериите да е изпълнен, преминава в следваща зона, според зоните се определят семейни събирания, сватби, кръщенета, организирането на събития на закрито, тренировки и спортни събития на открито и закрито, културни, игрални зони, казина, хотели, търговия и услуги, работа - пътуване в рамките на страната, чак в тъмно червената зона влизат училища и детски градини, паркове и детски площадки.

Градинитеще бъдат затваряне на последен етап, като ще могат да бъдат посещавани от деца, чиито родители са имунизирани и целият персонал на заведението е също имунизиран.

Предвижда се вратичка - ако се влезе в червена зона и дадена дейност бъде спряна. Ако персоналът е сто процента ваксиниран, може да остане отворена.

В червена и тъмно червена зона ще бъзат детските градини, училищата по график, изработен от МОН, вузовете ще работят без лекции и упражнения присъствено, с изключение на медицински специалисти, за които ще решават ректорите. В тъмно червена зона - допуска се провеждане на обучение само в електронна среда,

Планът дава рамка за това как се въртят училищата.

Нивата на заболяваемост ще се определят на национално ниво, локални локдауни ще има според заболяваемостта, вземат се решения според ситуацията. Ако дадена област е изпреварваща - мерките могат да се наложат там, уточниха от МЗ.

Болници, летища, пунктове

В Плана се съдържат ясни задачи за всяко едно звено от здравната ни система, което ще осигури по-плавно натоварване на системата и по-висок шанс за лечение. В големите градове се предвижда да се приема първо в една болница, при напълването й в следваща, предвижда се преструктуриране на болниците - интензивни отделения, стаи.

За драконовски мерки за ваксиниране зове д-р Аспарух Илиев

За драконовски мерки за ваксиниране зове д-р Аспарух Илиев

В България има над 85% неваксинирани

Ще бъдат заделени около 126 млн. лв. по европейска програма региони в растеж за нуждите на болниците, насочени към изграждане на стаи, преструктуриране на помещения и различни апарати, болниците подават своите заявки. Парите ще бъдат получени до септември.

Зам.-министър д-р Тома Томов поясни, че е изследвана необходимостта от легла в болниците, указания за поетапно разкриване на отделения, кои болници в 28 области ще поемат от 1 до 4-то ниво на заболеваемост и ще имат интензивни отделения. Той посочи, че се предлага да се използва и интерактивен справочник, разработен на експертно ядро от представители на 32 експертни съвета, които са готови със становища, задълбочаване на знанията - ковид и бременност, ковид и диабет, ковид и онкологични заболявания.

Голяма част от пациентите са с редица съпътстващи заболявания. Единният справочник е достъпен за БЛЗ и МЗ, поясни той. Тенденцията е той да се обновява заради последните знания и опит. Има и апликация, която да е достъпна до всички.

Къде сме сега?

Зам.-министър Александър Златанов добави, че сега страната се намира в зелена зона и е важна превенцията и работата на РЗИ да се подобри, в момента се правят подробни, навременни епидемиологични проучвания с цел ограничаване на инфекцията, не позволяване на разпространяването. Това е превенция, изпълнена добре би дала добър шанс и ако може да се избегне следваща вълна. По отношение на подготвеността на предпазните средства - има в момента достатъчно наличности, разпределени в РЗИ. Разполага се с над 200 000 теста, които се разпределят, използват се и се прави бърз и навременен контрол и изследване. Заради по доброто придвижване по европейска програма има готовност за получаване на над половин милион теста за гранични пунктове и да се изследват цели групи и на случаен принцип.

Разходи

Министър Стойчо Кацаров добави, че за Спешната помощ са формирани зависимост от нивата броя на екипи, подобряване на възможностите за участие, препоръчват на БЛС и НЗОК да изменят НРД, за да може да се подсигури персонал и ударът да не е само върху болниците.

Стойчо Кацаров уточни, че планът би струвал при най-песимистичния сценарий около 600 милиона лева.