Не е в контрола ни епидемията и не сме застраховани от нова вълна. Ние дори не можем да прогнозираме дали новата вълна може да бъде лятото или есента. Това заяви служебният здравен министър Стойчо Кацаров по време на среща с представители на Обществения съвет по ваксинация, създаден с цел повишаване на обществената информираност за ползите от ваксините.

Ние имаме възможност да предотвратим бъдещи поражения, да сложим край на това нещо. Спокойствието, с което се наслаждаваме през летните месеци, бидейки в зелената зона в Европейския съюз с малко на брой новозаразени, е измамно, предупреди Кацаров. 

СЗО се безпокои от Евро 2020 като COVID развъдник

СЗО се безпокои от Евро 2020 като COVID развъдник

Числото на заразявене скочи на 10%

Никой не е застрахован още по-малко ние, с 22% население, което не е ваксинирано. Това лятно време е най-подходящото време да положим общо национално усилия да излезем от тази ситуация, подчерта Кацаров.

Това не е среща, която трябва да покаже авторитета към мен, правителството или каквото и да било. Това не е политическа среща, не са партийни пристрастия и ще се радвам ако участниците са от различни партии, каза Кацаров.

Целта на Обществения съвет е да се върне нормалният начин на живот, което е нещо повече от нормалния начин на общуване. Не е достатъчно просто да общуваме, за да живеем нормално, посочи здравният министър.

73 нови случая на коронавирус, поставени са 12 314 ваксини

73 нови случая на коронавирус, поставени са 12 314 ваксини

Направени са 13 903 диагностични теста...

Нормалното общуване е в основата и не бихме могли да живеем нормално без него. Трябва да положим усилия да хвърлим маските, да говорим, да правим сватби, кръщенета и да си върнем начина на живот, който загубихме през последните години, подчерта Кацаров.

"Дадохме много жертви на пандемията, но през последните 30 години средната продължителност на живот се увеличила с около 5 години. Само за миналата година тя е намаляла с година и половина", отчете министърът.

Той се обърна към Обществения съвет, за да вземе назаем авторитета им за обща национална кауза - връщане към нормалния начин на общуване. Ние няма да ви платим за това усилие, а отплатате за него ще бъде удовлетворението за това, че сте се отзовали на потребностите на народа, животите, които ще бъдат спасени, ако успеем да убедим повече хора да се предпазят, изтъкна Кацаров.

"Колкото повече хора се ваксинират, толкова случаите ще стават по-малко. Това е личен и отговорен акт, защото засяга много други хора. Затова не е само личен акт ваксиниране, а нещо, което може да бъде определено като национална кауза - всеки един принос е важен", коментира още здравният министър.

Стойчо Кацаров много би искал всеки от обществения съвет да сподели мнение по въпроса за ползата от ваксините, да даде съвет, критика, препоръка или за каквото и да било.

Проф. Асен Гудев: В момента имаме повече ваксини, отколкото желаещи

Проф. Асен Гудев: В момента имаме повече ваксини, отколкото желаещи

Шефът на кардиолозите смята, че сме били в "перфектната буря"

"Няма гаранция, че инициативата ще бъде успешна, но това не бива да ни отказва, защото ще бъде срамота, ако сме могли, но не сме го направили и не сме положили усилия", каза още Кацаров.

Съветникът на здравния министър проф. Мира Кожухарова заяви, че разчита на обществеността, защото сега е време да се вземат решения. "Всички последни изследвания и публикации от Европейския център за контрол на заболяванията сочат, че хората, които са получили две дози, са предпазени от новия вариант на вируса в Европа, увери тя.

Хората могат да бъдат спасени от последиците на следващата вълна, която е възможна в края на лятото или началото на есета. Помогнете ни, говорете с хората и обществото трябва да си върне доверието към здравната система и да си каже "да, можем да се справим с този проблем", подчерта проф. Кожухарова.

Проф. Красимир Гигов добави, че ваксинационният щаб е изпълнил задачите си за организацията на ваксинираните. Освен ваксинацията няма друго, което може да ни помогне. Ако не се изпълни ваксинацията, септември или октомври няма да бъдем защитени от една нова вълна на коронавируса, предупреди проф. Гигов.

Проф. Ивайло Търнев, началник на клиниката по Нервни болести в Александровска болница допълни, че много лични лекари не желаят да ваксинират и са против ваксините. Едно от основните неща е да започнем да говорим на един език. Информационната кампания липсва, няма изработена комуникационна стратегия и много от хората не са наясно дали трябва да си слагат ваксини или не, особено болните от хронични заболявания, каза Търнев.

Здравният медиатор на ромската общност Захари Атанасов заяви, че има много голяма опозиция от ромската общност, но и от интелигентните хора, които имат предразсъдъци от ваксините. С течение на времето рано или късно предразсъдъците ще бъдат преборени, надява се Атанасов.

Той е убеден, че ваксините нямат нищо общо с конспиративните теории за тях. Лично на Атанасов му е неприятно да носи маска, като е дал личен пример с ваксинирането си с двете дози на "Пфайзер". Колко от тук присъстващите вече са ваксинирани. Как мога да убедя някого, ако не е ваксиниран, запита той.

За нас е мисия първо хората да бъдат информирани и да осъзнаят, че ваксините е единственият начин за спасение. Немалко хора от общността започнаха да се ваксинират, изтъкна Атанасов. Колко от медицинските лица са ваксинирани, запита той и добави, че ако може да даде препоръка е медицинските специалисти да дадат техния пример.

"Нещата могат да се оправят, но може би трябва малко и медийна комуникация. За мен лично като здравен медиатор е обезсърчаващо - ти отиваш на място, убеждаваш някого и има какви ли не конспиративни теории и неразумни информации. Срещу това ежедневно трябва да се борим", каза още Захари Атанасов.

Доц. Александър Оскар, председателят на организацията на евреите в България "Шалом" отчете, че над 70% от еврейската общност са ваксинирани с две дози ваксини. Това, което ми прави впечатление е, че има много голяма съпротива сред лекарите за възможността за ваксинация. Ние сме първенци не само по смъртност, но и по отношение на това каква част от лекарите не одобряват ваксинациите, посочи д-р Оскар.

За него е важно БЛС да се включи във ваксинационния процес. Пациентите и хората се влияят от нагласите сред медицинските работници и това е един от съществените фактори, поради които се възпрепятства ваксинационната кампания, изтъкна Александър Оскар.

На заседанието присъстваха представители на различни религиозни общности. Отсъстваше представител на Българската православна църква (БПЦ).