Държавата, бизнесът и синдикатите постигнаха принципно съгласие по въпроса за актуализацията на бюджета за 2021 г.

Това съобщи на брифинг след извънредната тристранка, проведена в понеделник в сградата на Министерски съвет, между представители на управлението, синдикати и работодатели министърът на труда и социалната политика и вицепремиер Гълъб Донев.

Днес, 26 юли, Националният съвет за тристранно сътрудничество на извънредно заседание обсъди предложената от служебното правителство актуализация на бюджета за настоящата 2021 г.

И по-конкретно - основната тема, обсъдена на тристранката бе свързана с пенсионната политика - от 1 октомври минималната пенсия да скочи от 300 до 340 лева, максималната да бъде увеличена от 1440 на 1500, преизчисляването на пенсиите чрез промяна на коефициента за стаж, който да бъде коригиран от 1,2 на 1,35, а социалната пенсия за хора без необходимия стаж да се повиши от 148 на 170 лева. Обсъден бе и проектобюджетът на Националната здравноосигурителна каса. В по-общ план прогнозата е в държавната хазна да влязат допълнителни 2 милиарда лева, но същевременно да скочат и разходите - с 1,8 милиарда. Бюджетният дефицит пък следва да бъде свит от 3,9% на 3,6%.

Кирил Петков защити актуализацията на бюджета

Кирил Петков защити актуализацията на бюджета

За небостъргача за държавните чиновници в София, ДКК и държавния резерв

Увеличението на разходите е без обаче да се трупа дефицит, а напротив - предвижда се да се намали в процентно изражение. Това изтъкна като основен позитив на новата фискална рамка Гълъб Донев.

Единствените по-съществени различия са били по отношение на бюджета на НЗОК, но и трите страни изразиха добра воля те да бъдат изгладени.

Допълнителните приходи в държавната хазна са дошли от по-голямата събираемост на данъци и акцизи и оптимизирането на работата на данъчните институции, изтъкна още социалният министър. "Летните месеци дадоха възможност на бизнеса да работи нормално", изтъкна Донев.

Според служебния финансов министър Асен Василев основен плюс на проекта за актуализация на бюджета е това, че в него е предвиден сериозен буфер, който да бъде използван при евентуална нова ковид вълна наесен, което да наложи отпускането на ресурс към граждани и бизнес.

КНСБ: С приоритет да е актуализацията на бюджета

КНСБ: С приоритет да е актуализацията на бюджета

Предстои обсъждане на предложенията

Подкрепа - така може да се обобщи и позицията на синдикатите. "Подкрепяме по две причини - имаме увеличение на разходите в необходимата степен, за да се покрият основните направления, а същевременно имаме намаляване на дефицита", започна изявлението си президентът на КНСБ Пламен Димитров. Имало и консенсус относно промяната на начина за изчисляване на пенсии, като се акцентира на трудовия стаж.

"Героят на деня е българският предприемач, който успя да осигури тези допълнителни 1,8 милиарда, събрани от данъчната администрация", подчерта председателят на Българската стопанска камара Радосвет Радев. "Ценното е, че тази актуализация не се случва чрез увеличение на дефицита", посочи още той.