От Министерство на здравеопазването заявяват, че изготвеният Национален план за справяне с пандемията от COVID-19 дава ясна предвидимост на бизнесите и хората да работят в условия на усложнена епидемична обстановка. Това е по повод разпространената позиция на заведенията.

От МЗ уточняват, че планът осигурява прогноза в дейността на всички икономически сектори и дейности и наличието му означава, че който и да е министър няма да затваря и отваря бизнеси и дейности, когато му хрумне. Планът включва и автоматично стартиране на програмите за социално подпомагане и подкрепа за бизнеса, допълват от ресорното ведомство.

Планът при следваща COVID вълна - 4-степенна цветова скала и по области

Планът при следваща COVID вълна - 4-степенна цветова скала и по области

В момента страната ни се намира в зелената зона

От министерството са категорични, че са изцяло несъстоятелни твърденията, че в плана е залегнал опитът на държавата да въведе задължителна ваксинация. Те обръщат внимание, че е точно обратното, чрез него се дава допълнителна възможност в условия на пандемия да останат да работят различни учреждения и фирми. Това е било добре обяснено на среща, на която са присъстваха представители на Сдружението на заведенията в България и Българската асоциация на заведенията.

Пандемията от COVID-19 не е приключила и тя налага по цял свят ограничения. От всички нас като общество зависи да проявим отговорност към собственото си здраве и към живота на близките си, допълват от МЗ.