Заведенията се противопоставят срещу оставането на поста на служебния министър на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров. Повод за тяхната позицията е обявеният от здравното министерство "Национален план за справяне с пандемията от Sars-CoV-2".

Те определят "плана" като безумен, защото предвиждал като първа по ред мярка затваряне на заведенията - кафенета, ресторанти и нощни заведения. В позицията си дават пример, че 12 седмици след като в България са отворили нощните заведения (първи в Европа) - заболеваемостта не само не се е повишила и за миг, а е спаднала над 20 пъти. Оттук вадят извода - не в тях е проблемът с разпространението.

Според тях превенцията от разпространението на вируса, средствата и мерките за опазване на общественото здраве, освен лична отговорност следва сериозно и отговорно да се превърнат в държавна политика. Представеният от служебния министър Кацаров "план" е олицетворение на липсата на държавнически подход, загриженост и мисъл за всички хора, смятат те. Отново целият проблем и отговорност за вирусна епидемия се прехвърлят върху заетите стотици хиляди в техния бранш.

Заведенията отказват да са изкупителни жертви на "имитацията на мерки" срещу COVID-19

Заведенията отказват да са изкупителни жертви на "имитацията на мерки" срещу COVID-19

Управляващите да мислят са стимулиране за ваксинацията, а не за затваряне на бизнеси

Те смятат, че изборът на всеки човек да се ваксинира или не, безспорно е личен, но липсата на разяснителна кампания, стимули за ваксинация и като цяло държавна политика за достигане високи нива на ваксинационно покритие, прави този личен избор труден за повечето български граждани.

От заведенията очакват новата вълна от вируса - редица европейски държави вече са в подем на заразяването с новите варианти и България няма да остане "остров в морето на вируса".

Според тях това е само имитация на "мерки" върху гърба им. Заведенията изразяват позиция върху изискването в плана - да могат да работят само със 100% васкиниран персонал и със 100% ваксинирани клиенти, което е дискриминация спрямо работещите в техния бранш.

Кунчев: Новият план на МЗ предвижда при висока заболяваемост да се затварят заведения и училища

Кунчев: Новият план на МЗ предвижда при висока заболяваемост да се затварят заведения и училища

Предложението неваксинираните да плащат лечението не е входирано

Те питат не трябва ли всички обекти с обществено предназначение да бъдат поставени на същите рестрикции. И продължават да питат - защо вместо повсеместна ваксинационна държавна политика техния бранш се използва като зле прикрит опит за въвеждането на задължителна ваксинация. Ваксинацията не може да е отговорност на заведенията, категорични са.

Според тях това е дискриминация.