Служебният здравен министър Стойчо Кацаров обяви на среща при президента Румен Радев, че до 7-10 дни страната влиза в оранжева зона по разпространение на коронавирус.

"По мнението на повечето експерти страната се намира на прага на трета епидемична вълна, броят на заразените расте през последните седмици. В момента се намираме в зелената зона, броят на активните случаи е по-малък сравнение със съседните страните. След 7-10 дни, според критериите, приети от ЕС, страна ще навлезе във второ ниво на опасност - оранжева зона - броят на новите случаи се очаква да е над 100 на 100 000, над 4% положителни и брой на заетите легла - над 2500", обясни Кацаров.

Броят на заразените с COVID-19 продължава да расте

Броят на заразените с COVID-19 продължава да расте

500 новозаразени, 935 се лекуват в болница

Който и от тези критерии да бъде стигнат - има разработен план за мерки за здравната система, който разглежда всички реакции на здравната система в нейната цялост - болнична, спешна, извънболнична помощ, осигуреност с лекарства, единен протокол за поведение, разчети за болниците, докладът от срещите показва, че всяка една от областите има необходимата степен за готовност за посрещане на пациенти с ковид. Има осигуреност с лекарства - тези, които най-често се използват при лечението на пациенти, допълнителни стъпки за резерви, предприети са процедури за осигуряване на тези допълнителни количества и лекарства, от гледна точка на плана. Страната ни в голямата си част е готова да посрещне следващата вълна, посочи Кацаров.

Радев: Видяхме какво е да се управлява пандемия "с НОЩ параван за политически цели"

Радев: Видяхме какво е да се управлява пандемия "с НОЩ параван за политически цели"

Иска гъвкавост за бизнеса и мерки за ваксинация на база стимули

Той добави, че не могат да се променят двата големи риска - ниското ниво на ваксинация, резултат на катастрофално стартиралата ваксинационна кампания, на противоречиви послания. Все пак здравният министър каза, че има задоволителни резултати - близо 70% от лекарите са с поставени ваксини по данни от днес. Висок е брой на ваксинирани хора над 60 г. - дадохме приоритет на ваксинирането на тези хора.

Неваксинирането им е коствало около 100 00 души, сега 1 млн. души са получили поне по една доза, което дава надежди, че смъртността предполага по-малък брой жертви.

Времето от март до септември 2020 г. проспано за подготовка на болниците за ковид вълната

Времето от март до септември 2020 г. проспано за подготовка на болниците за ковид вълната

Управлението на кризата е по-скоро политическо, отколкото медицинско

По отношение на финансовата осигуреност - заплащането на медиците от спешна помощ е изчерпано напълно, променихме методиката, но както и да подхождаме, ако Народното събрание не приеме спешно актуализация на бюджета, няма да имаме никакви резерви да посрещаме нарастващите нужди при епидемията за лекарства. Нуждаем се от актуализация и на бюджета на НЗОК, поясни здравният министър.

В плана са предвидени допълнителна отговорност и съответно финансиране на лекарите от извънболничната помощ. Една от грешките е, че извънболничната помощ поради лоша актуализация е взела по-малко участие, но парламентът трябва да одобри актуализация, като има предвид амбулаторен пакет, който да включва прегледи и лекарства за хора, които се лекуват амбулаторно, да не се претовари болничната система.

Смятам, че е добре, ако Народното събрание вече е запознато с плана, да го приеме, призова в заключение Стойчо Кацаров. От своя страна президентът Румен Радев поиска същото - планът му да бъде приет от Народното събрание.

Ангелов vs Янев: Стойчо Кацаров е на море - Да оставим личния живот на хората

Ангелов vs Янев: Стойчо Кацаров е на море - Да оставим личния живот на хората

Ниските нива на ваксинация заради нагласите на българските граждани