Страната е навлязла в четвъртата вълна на разпространение на коронавирус, заболеваемостта се повишава с 10% на ден в последните 10 дни и това е устойчива тенденция. В подножието на вълната сме и се очаква следващите дни да продължава повишението на заразените. Това заяви проф. Ива Христов, директор на Националния център по заразни и паразитни болести пред бТВ.

По думите й ще има над хиляда случая преди края на август заради широкото разпространение на делта варианта. През месеците - края на юни до средата на юли делта вариантът беше 63%, а последните данни сочат над 90%, поясни тя.

Той е по-агресивен и се разпространява по-ефективно, заразяват се повече хора и затова става повсеместно разпространеният вариант. Другите варианти не върлуват - единични са случаите на южноафрикански и все по-малко на алфа варианта, уточни Христова. Делта вариантът помете алфа варианта, но това е големият проблем дори за хората, които са преболедували и имат спад на имунитета.

Тодор Кантарджиев: Имаме 20 дни да се подготвим

Тодор Кантарджиев: Имаме 20 дни да се подготвим

Последният спокоен месец свърши

Изложени на риск са хората, които не са ваксинирани и не са преболедували, но и част от леко преболедувалите с леки симптоми, при които имунитетът е слаб, защото тогава имунната реакция не е била силна, а и с времето защитата спада, поясни още Ива Христова.

Последните изследвания показват, че ако защитата с ваксината срещу алфа варианта е 96%, срещу делта варианта е 88%. За другите ваксини, които са на друг принцип и с по-ниска степен на защита, отново се наблюдава намаление с 6-7% на защитата от делта вариант.

На въпрос ще се наложи ли трета доза - Христова каза, че се налага мнение, че вероятно ще се наложи бустер доза, но все още текат дебати. Няма нужда да се чака разрешение от Европейската агенция по лекарствата, но публикациите в научната литература все още са разнопосочни, поясни още експертът. Това решение е политическо, тъй като трябва да се застане с ресурса на държавата, но и да е експертно мотивирано според обстановката в страната, коментира тя. Мнението й е, че трябва да се изчака и да се види кой подход ще се утвърди, има за и против.

Говори се масово за прилагане на РНК-ваксина в случая, добави Христова. Наблюдава се повишаване на заболеваемостта при младите и затова, че те са останали по-незащитени. Никой няма защита срещу нов вирус, който обхваща системата неподготвена, категорична е тя.

Вече сме в четвърта вълна на епидемията у нас

Вече сме в четвърта вълна на епидемията у нас

Сценарий за 3 000 новозаразени в края на август начертал Николай Витанов

Тя е против задължителното ваксиниране на деца и по думите й, това трябва да става по преценка на родителя и по консултация на наблюдаващия педиатър.

София, Бургас и Варна са с най-високо разпространение на коронавируса в момента, струпванията разпространяват вируса, но на открито опасността е по-малка. Вирусът обаче е навсякъде около нас, посочи Иван Христова.

Тя коментира, че страните с масова ваксинация се притесняват от страните, в които ваксинацията е ниска. За да има покритие, сега се говори за 90% масова имунизация, защото ваксинираните в началния период и фази вече са с намалял имунитет. От другата страна е вирусът, който мутира. Ще останат райони с ниско ваксинално покритие и ще заразяват останалите, са очакванията на директора на НЦЗПБ.

В заключение тя каза, че вълната избързва и няма да е септември, а в края на лятото.

393 са новите случаи на коронавирус

393 са новите случаи на коронавирус

1,7% са положителните проби