Много е важно да бъдем ваксинирани. Ваксинирани ли сме, няма да се плашим от това, което предстои. Това заяви проф. Тодор Кантарджиев в сутрешния блок на БНТ.

Кантарджиев, който е консултант по ваксинирането в Столична община, обясни, че най-важно е да се мотивират хора от големи трудови колективи да се ваксинират.

Последният спокоен по коронавирус месец отмина (юли месец - б.р.), имаме още 20 дни до края на август, отчете проф. Кантарджиев. Следващите дни все още няма да има заплашващо голям брой случаи.

393 са новите случаи на коронавирус

393 са новите случаи на коронавирус

1,7% са положителните проби

Ритмично ще бъдат снабдявани с ваксини пунктовете за ваксинация. Засега ваксини има, но ако много хора изведнъж решат, че трябва да се ваксинират и епидемичната ситуация е рискова, това няма да е добре, предупреди медикът.

Настоящите циркулиращи варианти на вируса се покриват от ваксините. При настъпила мутация и нови варианти за 2022-2023 г. България има договор с "Пфайзер" да получим променена ваксина за новите варианти. Засега ваксините предпазват 91% от хоспитализация и за това проф. Кантарджиев съветва всички хора да се ваксинират.

По думите на Кантарджиев трябва да се даряват ваксини, защото в последните месеци не се направило нищо, за да се подобри ваксинацията. По-добре е да се дарят ваксини, които имат достатъчно срок да се използват, отколкото да се изхвърлят.

Вече сме в четвърта вълна на епидемията у нас

Вече сме в четвърта вълна на епидемията у нас

Сценарий за 3 000 новозаразени в края на август начертал Николай Витанов

Той настоя да се ползва опитът на Германия и на другите държави. В момента много се говори, а нищо не се прави за болничната помощ - имаме само още 20 дни, каза още Кантарджиев.

Той посочи, че цялото човечество чака лекарството срещу COVID-19, чакат се клиничните изпитвания и началото на следващата година най-вероятно ще има такова лекарство. Вземе ли се в първите часове на инфекцията е в голям ефект. За закупуването му обаче трябва да се пита господин министъра, заяви Кантарджиев и отново показа несъгласието си със здравната политика на служебния здравен министър Стойчо Кацаров.

Ангел Кунчев: Пълна яснота не може да има, четвъртата вълна настъпва

Ангел Кунчев: Пълна яснота не може да има, четвъртата вълна настъпва

Можем да очакваме по-тежкия от възможните варианти