Вече сме в началото на четвърта вълна, минахме през седмица с непрестанен ръст и тенденцията може да се очаква да продължи. Това заяви в студиото на Нова телевизия главният здравен инспектор Ангел Кунчев.

Никой не е в състояние обаче да каже точно какво и кога ще се случи с разпространението на инфекцията. Кунчев потвърди прогнозата на математика от БАН проф. Витанов за заразени на ден в края на месеца. Разпространението и следващият пик зависят от степента на имунизация и доколко се спазват мерките - и с двете не можем да се похвалим с особени успехи, коментира здравният инспектор. Можем да очакваме по-тежкия от възможните варианти, заяви Ангел Кунчев.

Припомняме, оптимистичната прогноза на проф. Витанов бе за 1500 новозаразени дневно, а песимистичната за 3000 дневно. Има и "апокалиптична" прогноза, но Витанов отказа да я издаде с думите, че тя е предназначена само за болниците и специалистите.

През последното денонощие в страната са установени 94 нови случая на коронавирусна инфекция, при направените 6 691 теста, делът на положителните проби е 1,43%. Към 2 август активните случаи у нас са 8379.

Вече сме в четвърта вълна на епидемията у нас

Вече сме в четвърта вълна на епидемията у нас

Сценарий за 3 000 новозаразени в края на август начертал Николай Витанов

На въпрос дали ще се налага нов локдаун, Ангел Кунчев предупреди, че от медицинска гледна точка има логика, но би било трудно това да се направи от социална гледна точка. Обществото е много уморено и изнервено от мерки и затваряния, затова и решенията трябва да се взимат много внимателно. Не би могло обаче да се осъществи желанието и на управляващите, и на населението за пълна яснота - "Това е невъзможно."

Ангел Кунчев подчерта, че и в момента в сравнение с останалите държави от Европа България отново е в един от най-леките режими.

94 нови случая на коронавирус, активните случаи са 8379

94 нови случая на коронавирус, активните случаи са 8379

Болестта отне живота на двама души, 9 са излекувани

На въпрос за нуждата от трета, бустер доза, той заяви, че се чака решение и разрешение на ЕМА, много е вероятно това да се случи наесен с промяна на кратката характеристика. На този етап се счита, че е по-добре да се остане в класическия вариант на имунизация - със същата ваксина, а не ваксините да се кръстосват. 

Ангел Кунчев увери, че България има договор с производителите на ваксини, за да се осигурят нужните количества при ъпдейт на формулата.

На въпрос защо България не се е включила в поръчката на европейските държави за лекарство за лечение на коронавирус, Кунчев заяви, че не е запознат с процедурата, но трябва да се вземе под внимание и цената на курс на лечение - между 20 000 и 60 000 лв. А и тепърва ще се появяват и други лекарства. 

ЕК проучва пет обещаващи лекарства срещу коронавирус

ЕК проучва пет обещаващи лекарства срещу коронавирус

Скоро те могат да са на разположение за лечение на пациенти в целия ЕС