Маските трябва да се носят, защото предпазват от разпространение на коронавируса и пренасяне от по-нататъшни мутации, пазят между 30 и 70%, в топлото време е добре да се сменят по-често. Това заяви пред БНТ Радостина Александрова, вирусолог, БАН.

На въпрос защо и ваксинираните трябва да носят маски - експертът каза, че на място с повече хора те не знаят какво е състоянието им, нито те твоето. Даде пример с две момичета от Испания, които са били на посещение в Института и които са били непрекъснато с маски.

Александрова коментира и Великобритания, която разхлаби мерките, въпреки голямото разпространение на новия делта вариант - по думите й, случаите там се удвояват на седмица, но мерките се разпуснали заради по-широкото ваксиниране. "Възрастните са изцяло ваксинирани, вирусът се разпространява, но за да сме крачка напред, трябва да има много ваксинирани", обясни решението на английския премиер експертът.

Здравното министерство с 3 заповеди за удължената епидемична обстановка

Здравното министерство с 3 заповеди за удължената епидемична обстановка

След като вчера МС удължи мерките до 31 август

В нашата страна процентът на ваксинираните е много нисък. Радостина Александрова добави, че коронавирусът няма да си тръгне, ще остане да живее с нас и трябва да го опитомим.

"Определено и ваксините, и мерките имат своето значение, но битката е сериозна и няма как да приключи за три дни", каза тя.

Докато няма официална препоръка от здравните власти, няма как да се знае дали трябва да се слага трета ваксина, т.нар. бустер доза. Много страни го обсъждат, в това число и Израел. За рисковите групи, възрастни, съпътстващи заболявания, предстои да се види обаче какво ще се случи, коментира Александрова.

Няма статистика колко от ваксинираните са преболедували. Според статия от Израел - има случаи на повторно заразяване с коронавирус при напълно ваксинирани - 152 такива случаи, половината от тях са стигнали до болница, все пак се говори за милиони хора. Само шест от тях обаче не са имали съпътстващи заболявания, всички останали са имали много сериозни съпътсващи заболявания - 40% са с имунидефицити, онкозаболявания, сърденчосъдови заболявания. За такива пациенти трябва специална стратегия за адекватна защита.

231 новозразени и 12 222 ваксинирани срещу коронавирус

231 новозразени и 12 222 ваксинирани срещу коронавирус

Трима от заболелите загубиха битката с болестта, излекувани са 48 души

Категорично не се знае колко е дълъг имунитетът след прекарване на вируса. Статия на Nature посочва, че имунитетът е достатъчно дълъг.

Центърът за контрол на заболяванията в САЩ препоръчал нова диагностика и нов метод за коронавирус - целта е да се използват новите усъвършенствани методи - новият мултиплексен PCR, който позволява да се покаже наличието на SARS или грип. Симптомите са различни при двата вируса и все едно да сравняваме ябълки и портокали.

Методът се препоръчва в навечерието на епидемия, защото трябва да има информация за разпространение и на двата вируса.

Мерките срещу коронавирус помогнаха и да не се разпространи грипът миналия сезон, категорична е Радостина Александрова.