Във връзка с решението на Министерския съвет за удължаване на извънредната епидемична обстановка до 31 август, което беше съобщено вчера, министърът на здравеопазването Стойчо Кацаров днес издаде три заповеди, с които въвежда временни противоепидемични мерки на територията на страната. Това съобщиха от пресцентъра на здравното министерство. 

От първата от тях става ясно, че българските граждани и лицата със статут на постоянно, дългосрочно или продължително пребиваване в България и членове на техните семейства, които представят при влизането си в страната само един от следните документи: валиден цифров COVID сертификат на ЕС за ваксинация или за преболедуване (или аналогичен документ, съдържащ същите данни), или отрицателен резултат от проведен до 72 часа преди влизане в страната PCR тест (удостоверено чрез валиден цифров COVID сертификат на ЕС за изследване или аналогичен документ), ще се поставят под 10-дневна карантина.

При предоставяне по електронна поща на документ, показващ отрицателен резултат от проведен до 24 часа от влизането в страната PCR тест, директорът на съответната регионална здравна инспекция може да отмени издаденото предписание за поставяне под карантина.

Това гласи Заповед № РД-01-645/28.07.2021 г., която влиза в сила от днес, 29 юли.

Ковачева: Заповедта за червена зона противопоставя ваксинирани и преболедували

Ковачева: Заповедта за червена зона противопоставя ваксинирани и преболедували

Повод за препоръката й са десетките жалби

Децата от 12 до 18 години, които пристигат на територията на страната от държава, попадаща в червена зона, се допускат при представяне на отрицателен резултат от проведен до 72 часа преди влизане в България PCR тест, удостоверено чрез валиден цифров COVID сертификат на ЕС за изследване или аналогичен документ, съдържащ същите данни. В случай, че не представят такъв документ, те се поставят под 10-дневна карантина. За децата, които са български граждани или лица със статут на постоянно, дългосрочно или продължително пребиваване в България, карантината може да бъде отменена от директора на съответната регионална здравна инспекция при предоставяне по електронна поща на документ, показващ отрицателен резултат от проведен до 24 часа от влизането в страната PCR тест.

Непроменени остават общите противоепидемични мерки, посочени в Заповед № РД-01-646/29.07.2021 г. и Заповед № РД-01-647/29.07.2021 г., които влизат в сила от 1 август.

Мира Кожухарова се срамува от процента ваксинирани медици

Мира Кожухарова се срамува от процента ваксинирани медици

Положението с ваксинацията в образованието обаче е същото

В световен план, към 20.07.2021 г., България се нарежда на 7-о място по обща смъртност от COVID-19 и на 67-о място по 14-дневна смъртност. Във възрастовото разпределение на случаите се наблюдава спад на заболяемостта във всички групи, като от последните няколко дни се отчита нарастване на 14-дневната заболяемост при лицата до 39 г. и възрастните хора над 90 г.