Омбудсманът Диана Ковачева изпрати препоръка до министъра на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров, в която се застъпва за правата на българските граждани, които пътуват от страните в т. нар. "червена зона", определени на база брой заболели от COVID-19.

Повод за препоръката й са десетките жалби, които постъпват в институцията на обществения посредник, след обявената на 27 юли 2021 г. нова заповед на здравния министър за въвеждане на поредните временни противоепидемични мерки за влизащите на територията на страната лица, в сила от утре - 29 юли 2021 г.

Тя подчертава, че от новата заповед става ясно, че лицата, които пристигат от "червена зона", ще бъдат допускани у нас едва след като представят валиден цифров COVID - сертификат на ЕС за ваксинация или на аналогичен документ, съдържащ същите данни като европейския цифров COVID сертификат за ваксинация. Друга възможност е представянето на отрицателен резултат след проведен до 72 часа преди влизане в България PCR-тест чрез валиден цифров COVID сертификат на ЕС за изследване или на аналогичен документ, който съдържа същите данни като европейския цифров COVID сертификат за изследване.

Нови правила за влизане в България от държави в „червената зона“ за COVID-19

Нови правила за влизане в България от държави в „червената зона“ за COVID-19

Те ще важат от четвъртък

"Това би следвало да означава, че ще се допускат само ваксинирани лица, а не и преболедували, въпреки наличието на валиден цифров COVID сертификат на ЕС за преболедуване или аналогичен на него документ", допълва общественият защитник.

Тя акцентира и върху факта, че е напълно наясно с необходимостта от въвеждане на ефективни мерки, но според нея, тази заповед създава предпоставки за нарушаване на правата на преболедувалите лица, които притежават валиден цифров COVID сертификат на ЕС за преболедуване или аналогичен на него документ за регламентираните срокове на валидност.

"От жалбите на гражданите става ясно още, че са недоволни и от отпадането в новата заповед на възможността за отмяна на наложената с предписание карантина, ако при влизане в страната не разполагат с изискваните документи, но представят отрицателен резултат от проведено до 24 часа от влизането в страната PCR-изследване, пише още омбудсманът.

Удължават извънредната епидемична обстановка до 31 август

Удължават извънредната епидемична обстановка до 31 август

България се нарежда на 7-о място по обща смъртност от COVID-19

Ковачева настоява до влизане в сила на заповедта да бъдат преразгледани ограниченията, които създават предпоставки за нарушаване на правата на преболедували лица, притежаващи валиден сертификат за това преболедуване или аналогичен документ.

В заключение омбудсманът одобрява решението на министъра да отпадне PCR теста за българчетата до 12 години при влизане в страната, което стана факт след нейната препоръка, изпратена на 22 юли 2021 г.