"Срам ме е да кажа какъв е процентът на ваксинираните срещу COVID-19 медици у нас." Това каза проф. Мира Кожухарова, съветник на министър Стойчо Кацаров, в студиото на БТВ. Последно този процент е бил около 20%, което дори и с преболедувалите коронавирус е крайно недостатъчно.

Трябва да се вземат мерки с оглед на предстоящата вълна. Медикът има контакти с пациенти, а е още по-лошо ако ти си заразиш пациента - "Човекът, който почти си излекувал, и вземе че умре заради теб. Това е непростимо", смята Кожухарова.

Положението с ваксинацията в образованието обаче е същото като в здравеопазването - един нищожен процент от учебните заведения имат висок процент ваксинирани. Въпреки това смята, че училища и детски градини трябва да се затворят последни при една нова силна вълна на COVID-19. 

На въпрос дали ваксинацията трябва да стане задължителна за някои групи от хора, Кожухарова казва, че засега няма такъв план у нас.

Мира Кожухарова не иска да хваща нито моркова, нито тоягата за ваксинацията

Мира Кожухарова не иска да хваща нито моркова, нито тоягата за ваксинацията

Делта вариантите били обаче червена лампичка

"Май всички западни демокрации минават през това да въведат задължителна ваксинация, но министърът е твърдо убеден, че хората трябва да вземат разумно решение самостоятелно." Разбира се, епидемиолозите сме на друго мнение, но допускам, че той е прав", допълни Кожухарова.

Следващата вълна на коронавируса у нас няма да бъде по-коварна от предходните, но е важно всеки да се ваксинира - по-добре рано, отколкото късно.

"Единствената реална мярка, с която разполагаме е ваксината. Видяхме, че всички други мерки и да действат, действат в малка степен. Ваксината е това, което може да ни спаси от епидемия и следваща вълна.

Проф. Мира Кожухарова: COVID-19 няма да изчезне

Проф. Мира Кожухарова: COVID-19 няма да изчезне

Преболедувалите COVID вероятно имат доживотен имунитет