Доказването на случаите на делта варианта трябва да е червена лампичка, очаква се нова вълна на вируса в края на август - началото на септември месец. Това заяви в студиото на Нова телевизия съветникът на министъра на здравния министър епидемиологът проф. Мира Кожухарова.

По думите й в момента епидемиологичната обстановка в страната е спокойна, но това не трябва да ни успокоява и сега е моментът, в който всички трябва да се ваксинират - има време за две дози.

Припомняме, през денонощието са поставени 8102 ваксини, а от началото на имунизационната кампания - 1 735 675. С две дози са 790 971 души.

115 нови случая на коронавирус, поставени са 8102 ваксини

115 нови случая на коронавирус, поставени са 8102 ваксини

Направени са 20 035 диагностични теста...

"Вероятно към края на август, най-късно началото на септември ни очаква подобна вълна каквато се развива в другите държави", заяви Кожухарова и показа графики за развитието на епидемията в Индия и Русия, от една страна, където има малък брой ваксинирани, и графики от Великобритания и Израел, където ваксинираните са значителен брой от населението. Въпреки това във Великобритания и Израел не са спокойни, а у нас ситуацията и като в Русия - ваксина има, но няма желаещи за ваксиниране.

"Колкото повече хора са ваксинирани, толкова по-малко случаи ще имаме", обясни проф. Кожухарова.

Въпреки това на въпрос дали не е време за въвеждане на мерки на принципа на моркова и/или тоягата, Мира Кожухарова нямаше отговор. Тя залага на популяризирането на ваксините и убеждаването. Надява се това да има ефект и сред ромските общности.

Въпреки че е изключително важно медицинският персонал, включително персоналът на домовете за възрастни хора и социалните домове да е ваксиниран, засега не се предвижда задължение за това, стана ясно от думите на съветника на министър Кацаров.

Има възможност да спрем делта варианта - чрез ваксиниране

Има възможност да спрем делта варианта - чрез ваксиниране

Ива Христова: Разпространението му води до риск, включително и за възникването на нови и други варианти

Кожухарова не отговори на въпрос трябва ли да се въведе задължение за ваксинация с разсъждение дали целта оправдава средствата.

Епидемиологът просто се надява персоналът да се ваксинира, за да се избегнат нови длучаи на внасяне на заразата от външни хора.

Така и тя коментира още в началото на разговора засечените случаи на делта вариант сред шофьорите от градския транспорт в София - "те би трябвало отдавна да са ваксинирани", каза уклончиво Кожухарова и заяви, че у нас засега не се предвиждат такива мерки, а се разчита на морала на хората да решат, че е добре да пазят както себе си, така и обществото като цяло.

Радостина Александрова: Делта вариантът не прескача ваксините

Радостина Александрова: Делта вариантът не прескача ваксините

Въпросът за преваксинирането е отворен