Министерството на здравеопазването стартира масова ваксинация сред ромската общност, ваксините ще са от всички налични видове и ще са безплатни. Това обяви зам.-здравният министър Александър Златанов след работна среща с медиатори и други здравни експерти, която се проведе в министерството. Това ще става чрез кампании - чрез лични лекари, духовници, дори и чрез хора от шоу бизнеса, на които те имат доверие. На представителите от шоу бизнеса няма да се плаща.

Деца без специфични заболявания могат да се ваксинират, другите - по преценка

Деца без специфични заболявания могат да се ваксинират, другите - по преценка

Ваксинацията става с разрешение от родител

"Ще се използват всички канали, за да бъдат информирани и да бъдат имунизирани хората от ромската общност", поясни Златанов.

От МЗ са категорични, че ваксинацията ще е безплатна, няма да се дават странични парични стимули по време на ваксинацията. Зам.-министърът уточни, че моментът е подходящ, кампанията стартира още днес, ще се отворят мобилни пунктове в квартали и махали и в отдалечените места. Заболеваемостта е ниска и имаме от всички ваксини, добави Александър Златанов.

Започва масова ваксинация в "Столипиново"

Започва масова ваксинация в "Столипиново"

Посъветвани били и децата над 12 г. да се имунизират

Сред населението битуват митове, хората от малцинствата са уплашени, страх ги е, че ще имат странични последствия, обясни Златанов.

Медиаторите започват работа още днес, как върви кампанията, ще се сверява на всеки 10 дни. Имунизираните сред тази общност са под 10%, обяви зам.-здравният министър.

Здравният медиатор от РЗИ - София Христо Николов обясни, че е много нисък процентът на ваксинираните в общността. Основният страх, който се разпространявал, бил, че ще бъдат чипирани чрез ваксините. Той даде пример, че в кв. "Факултета" живеят около 45 000 души, от тях ваксинирани са много нисък процент.

Кабинети за преглед за коронавирус заработиха в "Столипиново"

Кабинети за преглед за коронавирус заработиха в "Столипиново"

Обслужват ги 19 лекари и медицински сестри