Има възможност делта вариантът на короновируса да не се разпространи у нас, въпреки обявения вчера първи такъв установен случай. Това заяви в студиото на БНТ и.д. длъжността директор на Националния център за заразни и паразитни болести проф. Ива Христова.

От една страна установения пациент е здравно грамотен и се е самокарантинирал, а от друга той се е заразил от друг човек, а не на местна почва. При заразения българин е протекло леко заболяването, не е бил хоспитализиран, а е бил на домашно лечение, с кашлица, хрема, температура. Той се е разболял между двете дози ваксина на "Астра Зенека".

Важно е да спрем индийския вариант, преди той да се разпространи, подчерта Ива Христова. Това може да стане с ваксинация. Ваксините са нашето най-надеждно оръжие, имунитетът срещу вируса е достатъчен при 2 дози ваксина. Подценяваме опасността, спадът на заболелите е фалшиво отпускане", допълни Ива Христова.

110 нови случая на коронавирус, починаха 23-ма болни

110 нови случая на коронавирус, починаха 23-ма болни

През денонощието са поставени 18 233 ваксини

Христова обясни и защо е важно това: Първо защото наблюдаваме вълна от новозаразени във Великобритания, например, а от друга страна специалистите не знаят какви точно ще са взаимодействията на този вариант с останалите вируси, които циркулират и ще циркулират особено през есента. Това води до риск, включително и за възникването на нови и други варианти. На преболедувалите преди година им спада имунитетът и задължително трябва да се ваксинират. Твърде вероятно е да няма отново грипна епидемия, заради COVID-19.

По думите ѝ няма никакво забавяне при вземането и обработването на пробата и работата е свършена. Тя уточни, че пробата е получена на 21 април и е секвенирана на 5 май, защото това е дълъг процес, в този момент този щам обаче, според световните данни, излиза неопределен.

Индийският вариант на COVID-19 случайно засечен у нас
Обновена

Индийският вариант на COVID-19 случайно засечен у нас

Вариантът "Делта" е дошъл чрез заразен от Северна Ирландия

Няма голяма разлика между индийския и британския вариант на коронавируса. Индийският се разпространява до 60% по-лесно, очаква се да набира сила", добави проф. Ива Христова.

Тя подчерта, че вирусът се подмладява и засяга все по-често по-младите и децата.