Във връзка с регистрирания случай на заразен мъж с "Делта" варианта на COVID-19 от Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ) съобщават, че индийският вариант на COVID-19 случайно е засечен у нас.

Според информацията на 1 април мъжът е контактувал със заразено с COVID-19 лице от Северна Ирландия. На 5 април той се изследва и разбира, че е заразен с коронавирус. По данни от извършеното епидемиологично проучване, мъжът е с поставена на 24.02.2021 г. първа доза от ваксината на AstraZeneca.

Засякоха първи случай на индийския вариант на COVID-19 у нас

Засякоха първи случай на индийския вариант на COVID-19 у нас

Положителната проба е установена при млад мъж от Плевен

На 21 април УМБАЛ "Д-р Георги Странски" изпраща 20 случайно подбрани проби за секвениране в НЦЗПБ. Сред пробите е и тази на мъжа. Тя е секвенирана на 5 май, като данните веднага са депозирани в международната генна банка GISAID. До 16 юни не е установено, че при тази проба се касае за B.1.617.2 (Делта) вариант. Повторен анализ установява, че се касае за Делта вариант, или т. нар. индийски вариант на коронавируса.

МЗ възлага на НЦЗПБ да създаде такава процедура по набиране и анализ на пробите, която в най-кратки срокове да установява новите варианти на коронавирусната инфекция с цел защита на здравето на хората и предприемане на своевременни мерки в тази посока.

Припомняме, за случая бе съобщено тази сутрин.

Темата коментира и служебният министър д-р Стойчо Кацаров. Той заяви, че не е изненадан от регистрирания случай на индийския щам у нас.

"Няма причина за паника. Но това е силно предупреждение, че ако продължаваме да подценяваме вируса и се колебаем дали да се ваксинираме, отлагаме по някакви други причини, вълна от инфекция би могла да настъпи и по-рано, не есента, както някои експерти очакват", заяви д-р Кацаров и посочи, че в Русия и Португалия има нарастване на заболелите и те се свързват именно с този "Делта" щам.

Според него това е още един аргумент да ускорим ваксинацията и подчерта, че са създадени възможности за ваксиниране, съобщи БГНЕС.

По отношение на ново затягане на мерките, д-р Кацаров успокой, че сега не се налага такова, но ако се регистрира нарастване на броя на заразените ще прибегнат до такива действия.

Той обеща обаче, че иска да се разработят критерии, които да дават предвидимост при предприемането на мерки, а не да се въвеждат изненадващо ограничения.

Служебният министър коментира, че ваксинирането е национален въпрос, а не е на министъра на здравеопазването и апелира медиите да помогнат в убеждаване на хората, че единственият вариант за справяне с вируса е ваксинирането.