Новият индийски щам на коронавируса, известен още като вариант "Делта", е с 60% по-заразен от британския щам на болестта. Това заяви на въпрос на News.bg директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова. Тя даде брифинг пред медиите часове, след като здравното министерство съобщи, че са открити първите заразени от новата мутация на българска земя.

Пробите, които е изследвал институтът, са взети в периода 6-14 юни. Общо изследваните от НЦЗПБ проби по метода на целогеномно сецизиране са 200 на брой. От тях 192 са показали познатия вече алфа вариант. 7 са били с новия индийски такъв, а една с т.нар. "южноафрикански".

7 случая на делта варианта на COVID-19 у нас, първи случай на южноафриканския щам

7 случая на делта варианта на COVID-19 у нас, първи случай на южноафриканския щам

Установени са и 190 заразени с британския вариант на вируса

Въпреки че е много по-заразен, новият щам не е по-опасен от предишните, категорична е проф. Христова. Не се отличават и симптомите, както и начинът на протичане на болестта. Не трябва да се подценяват личните предпазни мерки въпреки сравнително ниското в последните седмици разпространение на заболяването, алармира тя.

Интересен факт е, че и седмината заразени с индийската мутация са колеги - служители на Столичния електротранспорт - тоест шофьори на тролейбуси.

Само един от новозаразените е постъпил в болница, а останалите шест са на домашно лечение с леки симптоми, успокои наследничката на проф. Кантарджиев.

Човекът, дал положителна проба за южноафрикански щам, пък е чужденец, и то точно от ЮАР. Продължава изследването на контактните лица на заразените с новия щам.

Засякоха първи случай на индийския вариант на COVID-19 у нас

Засякоха първи случай на индийския вариант на COVID-19 у нас

Положителната проба е установена при млад мъж от Плевен