Напълно е възможно да има и още хора, инфектирани с делта (индийски) и бета (южноафрикански) варианти на COVID-19 у нас. Това заяви вирусологът проф. Радостина Александрова в сутрешния блок на БНТ.

По думите й тези варианти се разпространяват по-лесно и в някаква степен биха могли да намалят имунната защита. Все още нямаме категорични данни за тежестта на заболяването. Във всички случаи обаче вариант, който се разпространява по-лесно, би могъл да повиши броя на хоспитализираните, категорична бе проф. Александрова.

Това, че случаите са по-малко у нас, е един сигнал, че трябва да използваме този момент, за да се подготвим и евентуално да предотвратим една по-сериозна ситуация в следващите месеци, и да ограничим разпространението на тези варианти с всички мерки, включително чрез ваксини, обясни проф. Александрова.

115 нови случая на коронавирус, поставени са 8102 ваксини

115 нови случая на коронавирус, поставени са 8102 ваксини

Направени са 20 035 диагностични теста...

Тя поясни, че данните показват, че индийският и южноафриканският вариант могат в някаква степен да преодолеят тази защита, но в някаква степен и в никакъв случай не отменят действието на ваксините. Още през април, когато за първи път били регистрирани такива случаи във Великобритания, техните специалисти предупредили, че все още има много хора, които не са достатъчно защитени с ваксини, допълни проф. Александрова.

Въпросът за преваксинирането е отворен, той все още няма категоричен отговор, но във всички случаи производителите работят върху актуализирането на ваксините. Има идея с помощта на изкуствен интелект да се предвидят и мутациите на този вирус за в бъдеще, каза проф. Александрова.

Проф. Пенка Петрова: Без масова ваксинация ни предстои още една тежка година

Проф. Пенка Петрова: Без масова ваксинация ни предстои още една тежка година

Има отлив от ваксинацията...

На въпрос трябва ли децата да се ваксинират, проф. Александрова заяви, че от една страна това категорично трябва да стане, но от друга се поставя и въпросът дали децата трябва да бъдат приоритетна група, тъй като не боледуват толкова тежко.

Ваксините на Pfizer и Moderna вероятно създават траен имунитет

Ваксините на Pfizer и Moderna вероятно създават траен имунитет

Могат да предпазват от коронавируса в продължение на години