Има отлив от ваксинацията, констатира директорът на Института по микробиология към БАН проф. Пенка Петрова в интервю за Bulgaria ON AIR.

"Обяснявам си го като преброяване на образованото население. Има спад на общия брой заразени и вероятно има успокояване за отминаване на пандемията." - коментира тя в предаването "Денят ON AIR".

По думите ѝ, със затопляне на времето заразените намаляват, но след това броят им плавно започва да нараства.

"Ако не се случи ваксиниране и изграждането на щит, рискуваме да изкараме още една такава година. Отначало се изгуби доверието към АstraZeneca, после към Pfizer. Говори се твърде много за странични ефекти, тромбози. Разнопосочните сигнали разколебават." - посочи събеседничката.

Кантарджиев: Ваксинацията се бави, да натиснем газта

Кантарджиев: Ваксинацията се бави, да натиснем газта

Новите варианти на вируса не били опасни, защото ваксините им действат

Според нея сме доста назад по брой ваксинирани, не само в ЕС, но дори спрямо Индия.

"Доказа се, че ваксините са ефективни срещу Делта варианта, когато са поставени и двете дози. Апелът е всички да си поставят такива, за да няма опашки в края на септември и тогава да се търси решение. Тези мутации не са по-страшни. Те заразяват доста повече." - обясни проф. Пенка Петрова.

Тя е на мнение, че Делта мутацията удвоява всяка седмица броя си в страните, където я има.

"Ако имаме ваксинирано население, няма да имаме висока смъртност от COVID-19. Все повече данни има, че ваксината предпазва и от заразяване. Мутирането ще продължи." - посочи още проф. Петрова.

"Работи се интензивно по трети дози, Pfizer и Moderna вече я подготвят. В Куба например, ваксините са тридозови и там хората вярват на произведените в страната им препарати. При българската ваксина опитите вървят добре, но до производство едва ли ще се стигне. Знам, че чужди фирми проявяват интерес. Възможно е следващото правителство да прояви интерес, това не е евтин процес. Може би здравните власти трябва да се намесят по-сериозно, а личните лекари да съветват коя ваксина е подходяща. Проблемите идват от ниската здравна култура и трябва да се обръща внимание и на всички останали заболявания." - допълни събеседничката.

Ваксините на Pfizer и Moderna вероятно създават траен имунитет

Ваксините на Pfizer и Moderna вероятно създават траен имунитет

Могат да предпазват от коронавируса в продължение на години