Ваксинацията в момента върви бавно - както и преди, а и както и в много други страни. 

Това призна служебният здравен министър Стойчо Кацаров предупреди за критичното състояние на системата. Той обаче отхвърли всички обвинения на предшественика си Костадин Ангелов, ГЕРБ. Кацаров попита и кой е виновен за това, че сме на последно място по ваксинация в ЕС както преди два месеца, така и сега. За два месеца не могат да се преодолеят тежките антиваксинационни нагласи, създадени в обществото.

Антиваксърските настроения ще се преодолеят бързо, уверен Балтов

Антиваксърските настроения ще се преодолеят бързо, уверен Балтов

Нужен е прозорец за спокойна ваксинация

"Вината е на министър Ангелов, основно, отсече Кацаров и изброи: закъсняхме с вноса на ваксини, поръчахме най-много от "Астра Зенека", повечето от половината ваксини, с които разполагаме, са тези, а хората не искат да се ваксинират, нямаше информационна кампания, имаше план, който не беше изпълнен.

Ваксини засега няма да се изхвърлят, правителството е минало през едни изключително тежки процедури, за да могат ваксини да се дарят на Кралство Бутан. Здравният министър обаче призна, че риск да се изхвърлят ваксини има.

Вече е създадена по-добра организация и вече личните лекари не чакат и не се бият по опашките. Информационната кампания е засилена, а се водят преговори за разсрочване на доставките на нови ваксини, за да не се стига до залежаване по складовете. "Разчитам на разум", посочи Стойчо Кацаров.

57 нови носители на коронавирус, активните случаи са 7 591

57 нови носители на коронавирус, активните случаи са 7 591

Няма починали за денонощието

Той все още се надява да не се налагат нито ограничения, нито задължения за ваксинация. "Аз съм убеден привърженик, че хората само трябва да решат. Те не трябва да бъдат нито наказвани, нито подкупвани", посочи Кацаров. Едно от нещата обаче, които е склонен да размисли е за задължителна ваксинация на персонала в социалните заведения и старческите домове, тъй като неваксинирания персонал носи риск за останалите хора, които са и най-застрашени от болестта.