Четвъртата вълна на пандемията вече е в страната. Нарастването на случаите е нещо очаквано и предвидимо за математика от Българската академия на науките проф. Николай Витанов, който беше и математикът на разформирования Национален оперативен щаб.

Последният сценарий, който Витанов е описал, е 3000 новозаразени на ден в края на месеца или началото на септември месец. "Това е песимистичният сценарий", посочи математикът. Оптимистичният сценарий е за 1500 новозаразени на ден. Имало и апокалиптичен сценарий, който проф. Витанов отказа да съобщи, но той уточни, че тази прогноза касае болниците.

"Засега доминира оптимистичният сценарий, но не е малка и вероятността за другата прогноза. Тогава ни чакат нови висоти", каза проф. Витанов.

182 нови случая на коронавирус, активните случаи са  8296

182 нови случая на коронавирус, активните случаи са 8296

Делът на положителните проби е 1.41%...

Според него пикът на заразата ще е през септември, като обясни, че при такива резки нараствания на случаите обикновено следва и рязък спад. "Проблемите ще настъпят след средата на август."

Особеностите на тази вълна произтичат от факта, че делта вариантът на вируса е много заразна. "От пиковите стойности могат да са такива, че свят да ни се завие", подчерта още Витанов.

Той очаква скоро на картата у нас да се появят области в оранжево, като става дума за райони в източната част. Ако София, Пловдив, Варна и Бургас се оцветят в оранжево, значи проблемите са започнали, добави проф. Витанов.

Николай Витанов: Болниците да се подготвят за септември сериозно

Николай Витанов: Болниците да се подготвят за септември сериозно

С този вариант на вируса може да се очакват пикови стойности, които да тръгнат рязко нагоре

Според него в момента у нас пълна защита има около 1/4 от населението, а непълна - около 50%. Последната обаче не била достатъчна срещу делта варианта.

На въпрос при този темп на ваксинация у нас кога ще постигнем т.нар. колективен имунитет от 70%, проф. Витанов посочи февруари месец 2022 г., като обаче уточни, че с времето намаляват хората с достатъчно ниво на антитела, което означава, че на практика можем и никога да не достигнем тези 70%.

COVID-19 в Европа: Да запретваме отново ръкави

COVID-19 в Европа: Да запретваме отново ръкави

С вариант Делта на континента сега е моментът да действаме, ако искаме да се справим със следващата вълна