Тъй като вариантът Делта се разпространява бързо в Европа, политиците, които се борят с коронавируса, отново са изправени пред това, което изглежда като труден избор: да се въведат потенциално болезнени ограничения за овладяване на вируса или да се остави икономиката отворена и да се надяваме, че ваксините и топлото време ще удържат пандемията под контрол засега, пишат за "Политико" Емил Н. Ифтехар и Виола Присеман, изследователи от Института Макс Планк, Гьотинген, Мартин Макки, професор по обществено здраве в Лондонското училище по хигиена и тропическа медицина и директор на научните изследвания на Европейската обсерватория по здравни системи и политики, Елена Петелос, вицепрезидент по оценка на здравните технологии в Европейската асоциация за обществено здраве и преподавател по медицина в Университета на Крит.

И така, какво трябва да се направи? За да отговорим на този въпрос, събрахме група от 32 учени от 17 държави в Европа, всички, които са работили срещу COVID-19, за да разберем какво може да се случи. Въз основа на техните изследвания са идентифицирани два възможни сценария и правдоподобни подходи за справяне с възникващите предизвикателства. Изводът: Ако има един урок, който трябва да сме научили досега, що се отнася до коронавируса, то е, че е много по-добре да действаме рано, отколкото късно. По-лесно е да държите пандемията под контрол, когато случаите са малко.

В началото на лятото в Европа имаше всички основания за оптимизъм. Покритието с ваксини се увеличаваше, тестването е широко достъпно и топлото време намалява възможностите за разпространение на вируса. Но сега големите надежди отстъпват място на безпокойството.

Европа преминава от зелено към оранжево за Covid

Европа преминава от зелено към оранжево за Covid

СЗО и ECDC препоръчват пълна ваксинация и мерки за да не се стига до ограничения в обществото

Някои сигнали изглеждат добре, но много рискове все още предстоят. Въпреки нарастващия брой случаи, много европейски правителства сигнализираха за по-нататъшно облекчаване на оставащите ограничения. Тези политики привличат подкрепа, като се дават доказателства, че напълно ваксинираните лица са с намален риск от хоспитализация или смърт.

Това може да е вярно, но също така е вярно, че много хора остават неваксинирани - особено хора, които са млади, живеят в лишени общности или принадлежат към етнически малцинства. Освен това ваксините осигуряват добра, но несъвършена защита, особено срещу варианта Делта. Хоспитализацията нараства.

Ние разбираме натиска, пред който са изправени правителствата, от бизнеса, който е претърпял толкова много по време на пандемията, семейства, които не са успели да се съберат. Но ние сме били тук и преди и знаем, че неспособността да се отговори твърдо и своевременно просто води до допълнителни блокади.

Виждаме два възможни сценария за COVID-19 в Европа. В първия политиците правят малко или твърде малко твърде късно. Дневният брой на случаите продължава да нараства рязко, достигайки ниво от 1000 нови случая на милион души или повече всеки ден. Ако това се случи преди да бъдат ваксинирани достатъчно хора, това ще представлява допълнителен риск от значителна тежест за болниците - с всичко това, което означава за здравните работници и грижите за пациентите. А сезонните ефекти само биха увеличили тези рискове, докато преминаваме към зимата.

Появата на нови варианти на безпокойство, за които настоящите ваксини предлагат намалена защита, би увеличила допълнително вероятността от такива възможности. Дали и кога се появяват такива варианти и колко силно ще бъде тяхното частично имунно избягване, е много трудно да се прецени.

57% напълно ваксинирани в ЕС, Фон дер Лайен похвали блока

57% напълно ваксинирани в ЕС, Фон дер Лайен похвали блока

Тя предупреди, че Covid вариант Делта е много опасен, неваксинираните да се ваксинират

Накратко, бихме били изложени на риск да видим повторение на 2020 г., когато здравните системи преустановиха рутинното лечение. Пациенти с чувствителни към времето състояния като рак са оставени недиагностицирани и нелекувани, а грижите за хронично болните са компрометирани, като допълнителните щети засягат най-много уязвимите групи. Този път това ще бъде допълнително изострено от нарастващия брой хора, страдащи и от "дълъг COVID".

При продължително и голямо предаване вирусът би имал още по-голяма възможност да мутира, особено ако пациентите с нарушена имунна система бъдат заразени. И в даден момент вероятно ще се нуждаем от актуализирани ваксини и да започнем отново процеса на ваксинация - от производството, до доставката и до дистрибуцията.

Нашите програми за проследяване-изолация също ще станат по-малко ефективни, особено ако ваксинираните лица са освободени от определени мерки, като тестване или карантина и продължат да предават вируса. Ще бъде необходима нова стратегия за предотвратяване на колапс на болници и защита на тези, които остават уязвими. В най-лошия случай може дори да се наложи повторното въвеждане на значителни нефармацевтични интервенции за цялата популация, като строг локдаун или задължителни маски през есента или зимата на 2021 г.

Вторият сценарий е по-позитивен, но такъв, който ще се осъществи само ако политиците в цяла Европа работят заедно, за да го реализират. Ако можем да поддържаме ниска честота, около 10 нови случая на милион души или по-малко всеки ден, трябва да можем да контролираме пандемията и да предотвратим по-нататъшни щети за обществото и икономиката.

Това е постижимо, ако предаването от напълно ваксинирани остава ниско и обхватът на ваксинацията е висок; ако всички държави работят заедно, за да минимизират трансграничното разпространение и наблюдават появата на варианти; и ако предаването се намали чрез навременното прилагане на по-малко строги и локално насочени форми на мерки за физическо дистанциране.

Стратегията с ниска честота обаче изисква ясна комуникация на тези цели. Това също би било значително улеснено от общоевропейски усилия, включително засилено систематично наблюдение, по-добро генетично секвениране в страни, където капацитетът остава нисък и бързи местни реакции на всякакви огнища. Синхронизираните спирачки по време на есенни или зимни празници също могат да помогнат за поддържане на ниските нива на инфекции и да се избегне трансграничното разпространение, което характеризира по-ранните вълни.

13 държави в ЕС със законови ограничения за неваксинирани

13 държави в ЕС със законови ограничения за неваксинирани

Искате да посетите бар, ресторант или друг развлекателен обект на закрито - в тези страни не може без "зелен пропуск"

Ще бъдат необходими и сериозни усилия за увеличаване на ваксинацията в глобалния юг. Катастрофално ниският процент на ваксинация в много страни с ниски и средни доходи не само създава глобална здравна криза, но и подкопава всички усилия за ограничаване на пандемията в страни с високи доходи.

Постигането и което е по-важно, поддържането на ниска честота би имало много ползи. А именно, по-малко хора ще се разболеят от остър или продължителен COVID, намалявайки страданието, както и натиска върху болниците. И като облекчите този натиск, ще бъде по-лесно да наваксате големите закъснения, които съществуват в много страни.

Като действаме рано, ще можем да контролираме вируса с по-малко ограничения като цяло, като ще дадем на хората трайна възможност да се социализират и да се възстановят от психологическия стрес на тази дълга и трудна пандемия. По-малко хора също биха били възпрепятствани да работят, докато общественото доверие би увеличило желанието да се харчат пари за развлекателни дейности. Системите за тестване и проследяване биха се справили по-лесно и рискът от поява на нови варианти ще бъде намален.

Ясно е, кой сценарий е по-желан, но имаме само кратък прозорец, за да решим кой да се приложи. Ако искаме успешно да контролираме вируса, ще трябва да действаме сега, когато нивата са все още ниски и можем да се възползваме от преминаването към живот на открито през лятото, като поддържаме или засилваме ограниченията в ситуации, при които големи количества хора се смесват на закрито.

Има много работа за вършене. Трябва да използваме това време, за да инсталираме подобрени вентилационни системи, преди да настъпи зимата. Трябва да разширим програмите за ваксинация, като възобновим усилията да включим групи, които остават относително незащитени - включително по-млади хора и малцинства. Трябва да укрепим защитните си мерки в областта на общественото здраве, включително наблюдение, тестване, проследяване, генетично секвениране и да осигурим адекватна подкрепа за хората в икономическо и психическо напрежение. Това са области, в които капацитетът все още е много неравномерен в Европа.

Ще можем да "живеем с вируса" в бъдещите месеци, ако изберем да го контролираме ефективно. Следващата вълна вече е тук и се готви да ни залее, а ние трябва да действаме сега.

Вярвате, че сертификати и ваксинация нарушават правата ви - съдилищата в Европа не мислят така

Вярвате, че сертификати и ваксинация нарушават правата ви - съдилищата в Европа не мислят така

От правна гледна точка за правата на човека, дори задължителна ваксинация може да се оправдае, ако са изчерпани всички начини, чрез които може да се постигне същата цел