Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен обяви че Европейският съюз е постигнал целта си да ваксинира 70% от всички пълнолетни в блока срещу коронавируса с поне една доза ваксина, съобщава "Евронюз". 

Фон дер Лайен приветства програмата за ваксинация, заявявайки, че 57% от пълнолетните вече са напълно ваксинирани и че тези цифри поставят Европа сред световните лидери, когато става въпрос за разпространението на ваксината срещу коронавирус.

Тя отбеляза, че "процесът на догонване е много успешен", но предупреди, че усилията за ваксиниране на възможно най-много хора трябва да бъдат продължени.

Коментирайки вариант Делта, фон дер Лайен го определи като много опасен и призова хората да се ваксинират и ги увери, че ЕС разполага с достатъчно ваксини за всички. "Всички, които имат възможност, да се ваксинират. За собственото си здраве и за защита на другите."

"ЕС спази думата си за доставки. Нашата цел беше да защитим 70% от пълнолетните в Европейския съюз с поне една ваксинация през юли. Днес постигнахме тази цел", каза фон дер Лайен в изявление.

Европа преминава от зелено към оранжево за Covid

Европа преминава от зелено към оранжево за Covid

СЗО и ECDC препоръчват пълна ваксинация и мерки за да не се стига до ограничения в обществото