Все повече страни в Европа планират да направят незаконно влизането в барове и ресторанти без доказателство за ваксинация срещу COVID-19, пише Euronews.

Нарастването на случаите в страни, включително Франция, Италия и Холандия, означава, че за влизане във всички заведения за гости на закрито ще са необходими "зелени пропуски".

Всяка държава има малко по-различен план за това как ще работят пропуските. Затова се уверете, че сте информирани за правилата, преди да пътувате до някоя от тези страни.

Euronews представя ръководство за това какво би могло да означава ваксината за развлекателната индустрия и туризма при следващото ви пътуване. 

Какво представлява зеленият пропуск и защо е необходим?

13 държави в Европа обявиха плановете си за законно прилагане на зелен пропуск.

Те ще бъдат под формата или на хартиен документ, или на софтуерно приложение, което доказва, че посетителите на местата за хранене и развлечения на закрито са напълно ваксинирани и им е разрешено да влизат без ограничения.

Не се очаква тези правила във всяка държава да засегнат развлеченията и събиранията на открито.

Тези мерки се предприемат, за да се гарантира, че посетителите на барове, ресторанти, музеи, спортни мероприятия и тренировки на закрито и други културни/развлекателни обекти са защитени от инфекция и не се ограничават с носене на маски или социално дистанциране.

Някои държави все още са в процес на юридическа проверка как ще работят пропуските. Други разполагат със собствени приложения, тъй като ограниченията за пътуване, свързани с COVID-19, започнаха да се премахват в цяла Европа по-рано тази година.

Различават ли се зелените пропуски от Европейския дигитален сертификат за Covid (EUDCC)?

В някои случаи не. Понастоящем EUDCC действа като пропуск за пътуване през държавите-членки на ЕС, като проверява статуса на ваксинация на дадено лице, за да улесни пътуванията през континента.

Някои държави използват свои собствени приложения или хартиен документ, създаден преди съществуването на EUDCC. Други страни се радват да се възползват от предимствата на този сертификат, тъй като данните за ваксинацията вече са налични, което рационализира процеса.

Защо всичко това е толкова противоречиво?

Въвеждането на тези мерки не е приветствано с отворени обятия от някои хора, които вярват, че зеленият пропуск е нарушение на гражданските свободи и ще позволи на баровете и ресторантите да дискриминират тези, които не желаят да се ваксинират.

Собствениците на компании също осъзнават, че тези мерки се прилагат с малко време за реакция, в което да ваксинират себе си и персонала.

"Аз самият не съм напълно ваксиниран, сестра ми и няколко други служители не са напълно ваксинирани, така че просто не можем да рискуваме", коментира ирландският ирландският собственик на бар Кевин Кавана пред БиБиСи, след като чу новината за плановете да се приложи зелен пропуск само с няколко дни предизвестие.

Вярвате, че сертификати и ваксинация нарушават правата ви - съдилищата в Европа не мислят така

Вярвате, че сертификати и ваксинация нарушават правата ви - съдилищата в Европа не мислят така

От правна гледна точка за правата на човека, дори задължителна ваксинация може да се оправдае, ако са изчерпани всички начини, чрез които може да се постигне същата цел

Кои държави използват зелен пропуск и как можете да го получите?

Настоящите насоки са, че посетителите трябва да преминат през същия процес като жителите или гражданите, за да получат своя зелен пропуск. 

Австрия - Влизането в заведения за хранене, театри, хотели, спортни съоръжения и места за лична грижа изисква доказателство за ваксинация, отрицателен тест или сертификат за възстановяване от COVID-19.

Кипър - Всеки, който посещава закрито място за туризъм и забавление в Кипър, трябва да има Coronapass, известен също като Safe Pass, с доказателство за ваксинация или отрицателен тест. Това е приложение, което се различава от EUDCC и се използва отделно.

Дания - Дания изисква Coronapas за всички заведения за хранене на закрито и културни обекти, които отговарят на същите изисквания като EUDCC. Coronapas се предлага на хартиен носител или може да се изтегли чрез приложение.

Франция - Президентът Еманюел Макрон нареди с указ, че посетителите на всички заведения на закрито с капацитет по-голям от 50 места трябва да представят зелен пропуск. Френският парламент дебатира как това може да изглежда като официален закон.

Германия - Ограниченията варират в различните региони в Германия, но е широко прието клиентите да представят отрицателен резултат от тест или доказателство за ваксинация, за да бъдат допуснати до заведения за хранене на закрито. Включването на това в действителен закон вече се разглежда от Ангела Меркел, ако случаите се увеличат в цялата страна.

Италия - От 6 август в Италия ще се изисква зелен пропуск за COVID-19, за туризъм и забавление на закрито на закрито. Трябва да се предостави доказателство, че притежателят е получил поне една доза от ваксината, възстановил се е от вируса или е имал отрицателен резултат през предходните 48 часа. Все още не е ясно дали това ще бъде направено чрез EUDCC.

Латвия - Ресторантите на открито са отворени за всички жители и посетители, но само ваксинирани хора могат да вечерят на закрито и да посещават фитнес зали, кина и театри. Доказателството се предоставя в електронна форма.

Литва - Хората с доказателство за ваксинация чрез електронния пропуск на Литва могат да вечерят на закрито и да имат достъп до други културни и развлекателни места. Тези, които все още не са ваксинирани, могат да вземат харана за вкъщи или само на открито. EUDCC може да се използва като доказателство от туристи, които не са в базата данни на здравеопазването на Литва.

Люксембург - Клиентите с дигитален сертификат за ваксинация имат право да използват места за развлечение на закрито до 1 часа след полунощ без ограничения. Тези, които нямат, трябва да носят маски за лице и са социално дистанцирани.

Холандия - Няма официално законово прилагане на зелен пропуск, но фирми, които проверяват за доказателство за ваксинация, са единствените с разрешение да бъдат отворени с пълен капацитет.

Португалия - Над 60 високо и много рискови общини - включително градовете Лисабон и Порто - изискват доказателство за ваксинация срещу COVID или отрицателен тест в петък вечерт след 19 часа и през уикенда. Това не се отнася за деца под 12 години.

Република Ирландия - Ирландското правителство наскоро прие закон, който ще позволи на баровете, кафенетата и ресторантите да обслужват ваксинирани хора на закрито от 26 юли. Очаква се това да бъде чрез EUDCC или използване на хартиена документация за тези, които нямат QR-кодирана карта.

Словения - На закрито могат да се забавляват лица над 18 години, които са ваксинирани или могат да предложат доказателство за отрицателен тест за COVID-19. Масите трябва да са на разстояние 3 метра, дори и с използване на пропуски.

57% напълно ваксинирани в ЕС, Фон дер Лайен похвали блока

57% напълно ваксинирани в ЕС, Фон дер Лайен похвали блока

Тя предупреди, че Covid вариант Делта е много опасен, неваксинираните да се ваксинират