Понастоящем здравни пропуски или сертификати за ваксинация за COVID се изискват за достъп до барове, ресторанти и културни обекти в редица страни от Европейския съюз, което предизвиква редица протести, пише "Евронюз". 

Целта на правителствата, които въвеждат тази мярка, е да стимулира ваксинациите срещу COVID-19. Регионът се сблъсква с прилив на нови инфекции, обвинявани в по-трансмисивния и по-опасен вариант Делта.

Но мярката среща ожесточена съпротива.

Десетки хиляди хора демонстрираха във Франция миналия уикенд, скандирайки "Свобода!" и описвайки мярката като унищожаваща свободата. Подобни демонстрации са проведени и в Италия - където мярката ще бъде въведена на 6 август - с протестиращи, обявяващи зеления пропуск за "противоконституционен".

Прави ли са, според правни експерти, не. Задължителната ваксинация може да бъде оправдана.

"Някои права могат да бъдат ограничени при определени обстоятелства, но само до степента, в която е абсолютно необходимо и пропорционално за постигане на легитимна цел", коментира д-р Орсола Райх, старши адвокат в Liberties, неправителствена организация, която наблюдава правата на човека в цяла Европа.

"От гледна точка на правата на човека, дори задължителната ваксинация може да бъде нарушение, което обаче се оправдава от правата на другите хора." Но, подчерта тя, "въпросът, който трябва да бъде зададен, винаги е дали има други, по-малко нарушаващи правата начини, чрез които може да се постигне същата цел. Ако е така, нарушението няма да бъде оправдано."

Държавният съвет на Франция - независим орган, който съветва правителството, но действа и като административен върховен съд - реши, че това е оправдано, премахвайки оспорването на изискването за здравна карта за културни и развлекателни заведения, въведено миналата седмица.

"Възобновяването на епидемията, свързано с разпространението на варианта Делта е нещо, което оправдава удължаване на използването на здравната карта", каза съдията.

"Здравната карта може да бъде толкова ефективна, колкото блокадите".

Цифровият сертификат на ЕС COVID-19 - удостоверяващ, че притежателят е или ваксиниран, или се е възстановил от болестта, или наскоро е отрицателно тестван - първоначално е предназначен да възобнови пътуването в рамките на блока.

Той бе официално стартиран в 27-членния съюз по-рано този месец. Но някои държави-членки вече бяха пуснали своя версия. Дания, например, пусна своя през април като средство за облекчаване на някои мерки за блокиране, като първоначално позволи на притежателя му да влезе във фризьорски салони, салони за красота и автошколи.

Оттогава Австрия, Кипър, Франция, Германия, Италия Латвия, Литва, Люксембург, Холандия, Португалия, Ирландия и Словения също прилагат правила, изискващи здравна карта за достъп до определени места. Въпреки че списъкът варира в различните държави, те са насочени към хотелиерския бизнес, както и към културните и спортни обекти.

Според Арно Флахау, професор по обществено здраве в Медицинския факултет на Университета в Женева и директор-основател на Института за глобално здраве, целта е тройна: избягване на груб локдаун, насърчаване на ваксинациите и смекчаване на продължаващото въздействие на пандемията върху социалния и икономическия живот.

"В началото на тази пандемия, преди китайците да експериментират с блокадата в Ухан, никой не знаеше дали локдаун ще успее да спре вируса. И тогава опитът показа, че е много ефективно, но има и твърде голямо влияние върху социалните и икономическите живот.

"Днес сме на същия етап със здравната карта, продължителното използване все още не е оценено, но може да се окаже толкова ефективно, колкото заключването, тъй като се свежда до ограничаване на всички неваксинирани, които няма да имат достъп до барове, ресторанти, културен, социален, спортен и празничен живот, освен ако не представят отрицателни тестове на всеки 48 часа." 

продължителното използване на здравната карта е много по-малко социално и икономически проблемно. Скоро ще разберем дали изпълнява обещанията си и избягва насищането на френските и италианските болници", добави той.

Вариантът Делта представлява 99% от новите случаи във Великобритания. Той е доминиращ и в повечето европейски страни. Само пълният курс на ваксинация е ефективен за намаляване на риска от тежест.

"С варианта Делта, свързан с много висок процент на възпроизводство на R0, е необходим много висок обхват на ваксината, може би над 90%, за да се надяваме да се блокира всяко възраждане на епидемията и при условие, че имунитетът, предоставен от ваксината, е ефективен за предотвратяване на предаването на вируса", подчерта Флахау.

Във Франция правителството прави крачка напред. Законопроектът, одобрен от депутатите, не само разширява използването в барове и ресторанти от началото на август, но също така задължава някои специалисти да бъдат ваксинирани.

Президентът Еманюел Макрон също заяви, че идващата есен, така наречените тестове за комфорт, които позволяват пътуване или посещение на музеи, кина и други предприятия, засегнати от мярката, вече няма да бъдат безплатни. Следователно неваксинираните хора, освен ако не проявят симптоми, оправдаващи безплатен тест, ще трябва да се откажат.

Подобна мярка може да изправи изискването за здравна карта пред по-трудна правна битка, каза Райх, но това ще зависи от редица фактори.

"Дали всички са имали достатъчно възможности да се ваксинират" е един от тях, подчерта тя. "Само след като всеки има справедлива възможност да придобие статус на напълно ваксиниран, тогава е оправдано данъкоплатците вече да не плащат за тестване на тези, които не са ваксинирани."

"Процесът на ваксинация достатъчно лесен ли е? Хората от уязвими общности получиха ли необходимата помощ, за да се регистрират за ваксинация и да отидат? Имаше ли интензивни информационни кампании, насочени към уязвими към дезинформация групи? Ако отговорът на някой от тези въпроси е отрицателен, обосновката за плащане на тестове няма да остане", обясни тя.

Например в Испания нарастването на новите инфекции, наблюдавано през последните седмици, е особено разпространено сред младите хора, които едва сега започват да се ваксинират поради планираното от правителството въвеждане на база възрастови групи.

Но във Франция ваксинациите са напълно свободни за хора на 18 и повече години от 31 май. Оттогава няма ограничения за ваксиниране, така че всяко ново правно оспорване на здравната карта на тези основания също може да бъде премахнато.

"Въвеждането на тестове, основаващи се на такси, след като всички хора са имали справедлива възможност да придобият пълен имунитет, само по себе си не е неприемливо", каза Райх.

"Хората трябва да понесат тежестта на решенията, които са взели свободно, поне отчасти."

13 държави в ЕС със законови ограничения за неваксинирани

13 държави в ЕС със законови ограничения за неваксинирани

Искате да посетите бар, ресторант или друг развлекателен обект на закрито - в тези страни не може без "зелен пропуск"