Италианското правителство обмисля да разреши посещения на театри, кина, фитнес зали, стадиони и ресторанти само за притежателите на т.нар. сертификати за сигурност, съобщи Corriere della Sera в събота. Мярката ще бъде разгледана в началото на седмицата на заседание на Министерския съвет, а в четвъртък може да влезе в новото правителствено постановление.

Според изданието, също така глоба до 400 евро ще се налага за установената липса на въпросния документ. Санкциите ще се прилагат за обществените места, които позволяват достъпа на клиенти без удостоверението.

Предполага се също, че извънредното положение, което е в сила до 31 юли, ще бъде удължено.

Подобен документ, който представлява QR код, издаден въз основа на сертификат за ваксинация, прекарано заболяване или отрицателен резултат от теста за коронавирус (направен не повече от 48 часа предварително), вече е валиден в други страни от Европа. В Италия употребата му при пътуване из страната се предполагаше само в случай на пътуване в район с висок епидемиологичен риск. 

От края на юни те отпаднаха, но могат да бъдат възстановени. 

300 здравни работници в Италия оспорват в съда изискването да се ваксинират

300 здравни работници в Италия оспорват в съда изискването да се ваксинират

"Това не е битка на антиваксъри, а демократична битка"

През последните две седмици броят на новозаразените се е увеличил със 70%, а в събота дневното увеличение надхвърля три хиляди случая. В същото време броят на смъртните случаи от последиците от коронавирусната инфекция е намалял до минимални показатели, а броят на хоспитализациите на пациенти с коронавирус все още не расте рязко. Последният показател ще бъде взет под внимание за оценка на епидемиологичната ситуация. Според експерти пикът на заболеваемостта се наблюдава при хора на възраст от 10 до 30 години.

Общо в Италия малко повече от 26 милиона са преминали през пълния ваксинационен цикъл - почти 50% от хората на възраст над 12 години. Италия бе първата държава в Европа, която направи ваксинацията срещу COVID-19 задължителна за здравните работници.