Поне още дълго време няма да има проблем, до средата на август, вече в края на август ще стане по-сложно, макар и все още не критично. Септември месец болниците трябва да са готови за рязко увеличаване на потока от заболели. За това предупреди в студиото на БНТ проф. Николай Витанов, математик в разформирования Национален оперативен щаб, който следи данните на епидемията от коронавирус у нас от нейното начало.

193 нови случая на коронавирус, поставени са 8 538 ваксини

193 нови случая на коронавирус, поставени са 8 538 ваксини

Ръст на случаите, макар и в 11 области да не са установени нови случаи

Ако ваксинацията беше продължила със предишното темпо, до този момент щяхме да имаме колективен имунитет. Витанов даде за пример единствения ден с 38 000 ваксинирани - рекорд, който обаче не се повтори. Въпреки това и макар и да сме далеч от колективен имунитет Витанов смята, че през август месец ситуацията у нас ще е спокойна. Ако на 3 август са под 200 случая, на 23 август под 800 случая на ден и на 3 септември под 1500 случая на ден, значи сме се борили успешно и доцент Кунчев трябва да бъде натоварен със злато, колкото може да носи, и да го раздаде на своите хора по РЗИ-та", коментира математикът.

Щитът на прекаралите заболяването и ваксинираните все пак постепенно намалява, тъй като се отдалечаваме във времето от началото на епидемията у нас, поясни Витанов.

Мира Кожухарова се срамува от процента ваксинирани медици

Мира Кожухарова се срамува от процента ваксинирани медици

Положението с ваксинацията в образованието обаче е същото

Вече септември ще е друго положението - тогава ще дойде краят на отпуските, ще влезем в офисите, а учениците ще тръгнат на училище. С този вариант на вируса може да се очакват пикови стойности, които да тръгнат рязко нагоре, макар и да не продължат за дълго. "Това не бива да ни успокоява, тъй като тези пикови стойности може да са такива, че свят да ни се завие." Болниците трябва да се подготвят сериозно.

Кацаров свиква областните щабове за справяне с коронавируса

Кацаров свиква областните щабове за справяне с коронавируса

Иска да види спецификата на всеки регион