Видяхме какво означава да се управлява пандемия в предишните вълни - без план, хаос, с използване на НОЩ като параван за користни политически цели и решения. Това заяви президентът Румен Радев, който събра в президентството премиера Стефан Янев и министри от служебния кабинет на среща, посветена на изясняване на ситуацията в страната относно идващата вълна на коронавирус, тенденцията за нейното развитие и необходимите здравни и социални мерки.

Днешната среща не е да се дискутира локдаун, а да се информират българите, които имат право да знаят как правителството управлява кризата с коронавируса и мерките, които ще бъдат предприети. Случаите растат всеки ден, водещи специалисти споделят, че сме на прага на следващата вълна от коронавирус. Затова трябва да има ясно надлежно разписани мерки за справяне с пандемията, смята президентът.

Радев поздрави здравния служебен министър, че е извършил задълбочен анализ и има подробен план с ясни критерии и показатели какви мерки трябва да се прилагат и какво осигуряване да има, да се разгърне здравната система за минимизираме последствията.

Кацаров зове за актуализация на бюджета, за да има пари за лекарства

Кацаров зове за актуализация на бюджета, за да има пари за лекарства

До десет дни влизаме в оранжевата зона

"Страната ни е на трето място по смъртност в ЕС, при значително по-висока заболяваемост, на 8-мо място в света сред 22 държави. Това е много тревожно състояние за всичко извършено в момента от здравната система, хиляди българи загубиха живота си и затова е важно да има ясна информационна кампания, институциите и хората трябва да знаят какво и как се прави. Целта не е да затваряме бизнеса и държавата, но каквото може да се направи, за да останат да функционират държавните учреждения, бизнеса и системата на образованието. Болници и аптеки трябва да са готови, при евентуална нова вълна всеки българин трябва да може да намери предписаните му медикаменти и да може да стигне със спешна помощ до болница, да бъде настанен в болница при необходимост, това е най-важното условие да се справим с тази криза", поясни Радев.

Усилията трябва да са насочени към текущите проблеми на здравеопазването и подготовката на отговора, а не болници, които ще са готови 2024-2025 г., трябва да сме готови да управляваме с необходимите средства сега, каза президентът. Радев поиска бюджетът да се актуализира поради идващата криза.

България е ускорила ваксинацията с близо 14% за 10 дни

България е ускорила ваксинацията с близо 14% за 10 дни

Отново сме последни по ваксинация в ЕС

Служебният премиер Стефан Янев отговори: Вчера отговорих кой ръководи здравната риза, тя се ръководи от специалистите от Министерство на здравеопазването. В този смисъл разчитаме на тяхната експертиза, плана, който са подготвили, който трябва да е достатъчно гъвкав по отношение на техните препоръки и мерките. Защото г-н президент, мерките по отношение на бизнес трябва да са достатъчно прецизирани. При затварянето някой от бизнесите може да не отворят след това, мерките понякога не са в състояние да помогнат.

Асен Василев: Без актуализация наследникът ми ще е в тежка ситуация

Асен Василев: Без актуализация наследникът ми ще е в тежка ситуация

Служебният кабинет и Радев призоваха НС за спешни действия

Ако е необходимо - тази част от мерките, които могат да засегнат бизнеса, администрацията, трябва да бъдат направени още по-гъвкави, бизнесът да е отворен, включително, ако е необходимо не само маски на устата, но и ръкавици", поясни той.

Премиерът се спря на въпроса с ваксинацията - новият вариант делта казват, че преминава леко при ваксиниране, дори не влизат в болница хората. Затова отправям молба към министър Стойчо Кацаров да се направи допълнително проучване за мерки и ваксинационния план.

Румен Радев се намеси и поиска мерки за ваксинация на базата на стимули.

МОН с 3 приоритета за старт на учебната година

МОН с 3 приоритета за старт на учебната година

Целта е максимално присъствена среда