България е ускорила ваксинацията с 13.7% за 10 дни и вече броят на хората у нас със завършен цикъл на ваксинация към 5 август е 1 020 327. Това показва анализ на Българска болнична асоциация на база на данните в Единния информационен портал.

За сравнение между 15 и 25 юли броят на хората със завършен ваксинационен цикъл в България е нараснал с 3.9%, а между 5 и 15 юли - с 5%.

Най-новите данни на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията показват, че делът на напълно ваксинираните в България е нараснал към 5 август до 17.3% спрямо 16.7% към 25 юли. Междувременно за същия период делът на ваксинираните в Полша и Лихтенщайн се запазва без промяна - съответно 54.7% и 53.6%.

България обаче остава в дъното на класацията по процент на ваксинирани в рамките на единния пазар на Европейския съюз и към 5 август. Преди нас, но с голяма разлика, се подреждат Румъния - с 32% и Норвегия - с 39.2%.

Най-голям е делът на напълно ваксинираните в Малта - 87.6%, следвана от Исландия с 86.5% и Белгия със 74%.

Броят на заразените с COVID-19 продължава да расте

Броят на заразените с COVID-19 продължава да расте

500 новозаразени, 935 се лекуват в болница

Новата вълна, за която упорито се говори, най-вероятно ще усетим септември - октомври, затова и в момента не е късно да се ваксинира човек, заяви д-р Боян Христовски, кардиолог и специалист по вътрешни болести в МБАЛ "Света София", през 2020 г. оглавява COVID отделението на болницата.

Той съветва хората да отиват за ваксина здрави, за да може да се създаде необходимия имунитет.

Ваксинацията е важна част от превенцията на COVID-19. Тя помага да се избегне развитие на тежки форми на коронавируса при евентуално заразяване, както и да не настъпи постковиден синдром.

Ива Христова: Четвъртата вълна избързва и ще е преди септември

Ива Христова: Четвъртата вълна избързва и ще е преди септември

Застрашени са и леко преболедувалите