Съветникът на здравния министър Мира Кожухарова категорично отрече да заема мястото на здравния епидемиолог доц. Ангел Кунчев. Тя смята, че трябва да се направи анализ на заболеваемостта от коронавирус, на мерките, което е рутинен процес и е изключително важно, когато се правят мерки, да има такива анализи, за да се прецени кое е било успешно и при следващи случаи какво трябва да се прави.

Нейното мнение е, че процентът на положителни хора не е равностоен на заболеваемост - трябва да се следи нивото на болните хора, които имат нужда от болнично лечение и се намират в интензивните отделения.

От БЛС също искат да се анализира високата смъртност по време на пандемията у нас

От БЛС също искат да се анализира високата смъртност по време на пандемията у нас

Отхвърлят мнението, че не са положили грижи

Кожухарова смята, че по време на управлението на пандемията е имало грешки, като пример "при неголям брой болни, да има толкова голям брой смъртни случаи". "Трябва да се има предвид, че по време на първата вълна не разполагахме с истински средства за предпазване", каза обаче Мира Кожухарова.

Какви са грешките - Кожухарова обясни, че не става дума за нещо непознато, тъй като "пандемии е имало винаги", основната грешка обаче е била, че в голяма част от периода не е имало епидемиологичен анализ. Мира Кожухарова е категорична, че създаването на паника е най-голямата грешка.

"Пандемията не е приключила и през есенния сезон ще има увеличаване на циркулацията на вируса", обяви специалистът. В момента се гледа обхватът на хората в напреднала възраст, а България много изостава в това. Данните за Испания и Португалия показват, че там възрастните хора са ваксинирани на 100%. "Трябва хората в напреднала възраст и с хронични заболявания да погледнат сериозно на въпроса", поясни професорът. Сега е моментът да се ваксинираме, посочи няколко пъти Кожухарова.

Балтов предупреди, че ще трябва и трета доза коронавирус ваксина

Балтов предупреди, че ще трябва и трета доза коронавирус ваксина

Не е ясно каква е защитата срещу индийския щам, пандемията няма да свърши до края на годината

Тя препоръча ваксина за деца - при деца с хронични заболявания, при останалите - не.

"Обсъжда се малко разширяване на границите на положителните случаи за определяне на оранжеви, жълти, зелени зони от Европейския център по заболяванията", съобщи Кожухарова.

Ако се вземат мерки в държавите, те трябва мерките да са адекватни - ако има при нас високо разпространение, няма смисъл да имаме изисквания към съседните държави, коментира специалистът по отношение на влизането през границите. Нещата вървят към изравняване на мерките в страните около нас, обясни Кожухарова.

За нея ваксината е основно средство за преминаване на границите.