Трета доза ваксина срещу COVID-19 със сигурност ще има, никой не бива да си мисли, че ще мине само с 2 дози, коментира пред НоваТВ шефът на "Пирогов" проф. Асен Балтов. 

Според него "ефективността на еднодозовата ваксина е по-ниска отколкото на РНК ваксините". Преболедувалите трябва да помислят за ваксинация след около 5-6 месеца.

Ваксинираните с 2 дози трябва да помислят за трета доза след около 1 година.

По думите му, "няма какво да се лъжем, тази пандемия няма да свърши до края на годината. Ще продължи и следващата. Няма да е с толкова жертви, но със сигурност ще продължи".

В Германия предупредиха, че за 2022 г. ще е нужна нова коронавирус ваксина

В Германия предупредиха, че за 2022 г. ще е нужна нова коронавирус ваксина

Вирусът "няма да ни напусне", възможно е обновяване на защитата

Не е ясно, коя е най-добрата защита за двойната мутация на индийския щам. Трябва да имаме едно наум за индийския щам и трябва да бъде като Германия, да има 10-дневна карантина и за хора с отрицателен PCR тест при пристигане и на петия ден да се прави нов тест.

Той коментира, че щаб в момента няма. Щабът е създаден при извънредна епидемиологична обстановка, минаха 14 месеца и хората забравиха. Ако някой иска щаб, трябва да се заяви, това е решение на новия Министерски съвет.

На 50% са свалени местата за коронавирус в "Пирогов". Тежките случаи ще продължават да идват в големите болници. Без големите болници нямаше да справим с третата вълна.

Състоянието на Владимир Каролев остава много тежко, на апаратна вентилация е и с опасност за живота.

46 хил. души са ваксинирани в "Пирогов" от началото на зелените коридори

46 хил. души са ваксинирани в "Пирогов" от началото на зелените коридори

Балтов вярва, че до края на юни ще имаме колективен имунитет